Поділитись:

В Україні дозволили ввозити донорську кров з-за кордону: що відомо

Вівторок, 29 серпня 2023, 22:32
В Україні дозволили ввозити донорську кров з-за кордону: що відомо

Кабінет міністрів ухвалив рішення, що у разі нагальної потреби за надзвичайних ситуацій донорську кров та її компоненти зможуть ввозити в Україну з-за кордону.

Про це повідомили у пресслужбі МОЗ, – передає Суспільне.

«З початку війни потреба в донорській крові та її компонентах зросла на понад 40%. Збільшення інтенсивності бойових дій на фронті, щоденні обстріли ворогом мирних міст призводять до суттєвого зростання потреб крові, яка критично необхідна для порятунку військових та цивільних українців», – мовиться у повідомленні.

У відомстві пояснили, що наразі держава на 100% забезпечена донорською кров'ю завдяки регулярним донаціям небайдужих українців. Однак медична система має бути готовою до будь-яких надзвичайних ситуацій та терористичних актів РФ.

Ухвалена урядом постанова передбачає, що у разі виникнення потреби кров та її компоненти можуть завозитися в Україну з-за кордону. Це дозволить в критичні моменти уникнути можливого дефіциту.

Як зазначили у міністерстві, кров і компоненти постачатимуться в Україну як гуманітарна допомога, а відповідальним за її отримання визначено Український центр трансплант-координації, який виконує функції Національного трансфузіологічного центру.

Рішення Кабміну дозволить ввозити кров та компоненти крові з-за кордону виключно на період воєнного стану або ж у разі надзвичайних ситуацій.

Відповідно до законодавства, з метою відновлення організму донора існують інтервали між різними видами донорства: донацію крові або еритроцитів — раз на три місяці, донацію тромбоцитів або плазми — раз на 14 днів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 квітня 2024
29 квітня 2024
28 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024