Поділитись:

Культурний феномен: у Луцьку збереглися вулиці з назвами порід дерев (фото)

П'ятниця, 01 вересня 2023, 17:16
Культурний феномен: у Луцьку збереглися вулиці з назвами порід дерев (фото)

Назви вулиць міста – це своєрідний культурний феномен, за яким прочитується історія. Буває, що лише одна назва може стати ключиком до великої і цікавої історії цілого кварталу, чи району, місцевості, де колись ця вулиць виникла.

В Луцьку існують вулиці, які розташовані поруч і мають однотипні назви. Не завжди історія їхньої появи з’ясована.

Про це розповідають на фейсбук-сторінці Рефлексії старого Луцька з Олександром Котисом.

В епоху середньовіччя село Красне було ремісничим центром. Тут працювали гончарні та ковальські майстерні. Враховуючи близьке розташування до Луцька, це село завжди жило у тісній взаємодії в містом. Є кілька дат офіційного приєднання Красного до Луцька. Грубо можна вважати, що це відбулося на зламі ХІХ-ХХ століть. На той час це вже було практично місто, тож справа залишалася лише за бюрократичною формальністю.

У часи приєднання до міста тут налічувалося більше півтори сотні будинків, було кілька промислових об’єктів, зокрема ливарня братів Свобод, броварня Шнайдера, млин, алкогольні склади тощо. Найбільшою спорудою Красного був військовий госпіталь, зведений в середині ХІХ століття.

Неподалік госпіталя вздовж дороги на Володимир розбудувалися вулиці з назвами порід дерев. Коли саме це сталося, чітко не встановлено. Однак допоки дозволяють документи того часу, завжди простежуються самі ці назви. Отже, можна вважати, що ці назви вулиць виникли в ХІХ столітті. Коли ж виникли самі вулиці, ще треба з’ясувати, проте імовірно, не набагато раніше.

«Приємно, що переважно ці топоніми збереглися. Лучани, які мешкають в цьому районі, добре їх знають. Починаючи від кільця на вулицях Володимирська-Львівська, вздовж Володимирської перпендикулярно до неї до нашого часу збереглися такі вулиці: Кленова, Соснова, Ясенова, Вільхова, Дубова, Берестова, Грабова, Вербова, Березова, Горіхова і Тополева (трохи південніше від основної групи). Також є вулиця Липова, але ця назва не історична. Раніше вона називалася Ліщинова. Неподалік Липової ще є Яблунева, але і ця виникла тільки в повоєнний час. Втратилася вулиця Ялицева, яка в повоєнний період була приєднана до Путінцева (в наш час – Волонтерська)», – йдеться у повідомленні.

Зазначають, що малоймовірно, що назви пов’язані з тим фактом, що тут висаджували ці породи дерев. Бо якби так було, то історія б не пропустила такої цікавинки. Проте дослідникам луцького минулого такі факти невідомі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів