Поділитись:

Вчені розкрили таємницю дивних зборів самок акули під повним місяцем

Неділя, 03 вересня 2023, 01:24
Вчені розкрили таємницю дивних зборів самок акули під повним місяцем

Вчені зафіксували десятки особин гігантської акули-молот, що збиралися купи біля коралових островів у тропічних водах Французької Полінезії.

При цьому у «заходах» брали участь лише самки, а кількість учасників зростала з настанням повного місяця, йдеться в дослідженні, опублікованому в журналі Frontiers in Marine Science, – передає УНІАН. 

Дослідники зазначають, що влітку 2020 та 2021 років біля двох коралових островів в Тихому океані помітили «безпрецедентну кількість» акул-молотів, які перебувають під загрозою зникнення. Майже всі вони, як встановили вчені, були самками. Акули проводили в цих місцях до шести днів щомісяця – ближче до повного місяця.

Це одразу привернуло увагу, оскільки зазвичай акули-молоти живуть поодиноко, рідко проводячи час з іншими представниками свого роду.

Дослідники припускають, що причиною цих зборів може бути реакція на зміни в геомагнітному полі Землі зі зміною фаз Місяця. Також зауважують, що причиною могло стати збільшення чисельності одного з видів, що є для них здобиччю – риб Aetobatus ocellatus. Дослідники акцентують, що під яскравішим місячним світлом акула-молот, ймовірно, ліпше полює навколо коралових рифів.

Відсутність самців в цих місцях у той самий період дослідники пояснюють тим, що ці збори у якийсь спосіб дотичні до циклу спарювання акул.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів