Поділитись:

Де стоїть найдавніша дерев'яна церква Волині (фото)

Четвер, 07 вересня 2023, 11:20
Де стоїть найдавніша дерев'яна церква Волині (фото)

У Ковельському районі стоїть храм, який називають найдавнішою збереженою донині дерев'яною церквою.

Про це розповіли у спільноті Дерев'яні церкви заходу України.

У дописі йдеться про те, що храм знаходиться у селі Гішин. До тексту також прикріпили світлину датовану 1980рр. Сама церква, за інформацією дослідників, побудована у 1567 році.

«Волинська обл., Ковельський район, с. Гішин, на світлині 1980-1981 рр. дер. церква Св. Дмитра (1567, XVIII-ХІХ ст.), яку «...вважають найстарішим збереженим храмом з дерева Волинської області», – зазначили у дописі.

Де стоїть найдавніша дерев'яна церква Волині (фото) 

Найдавнішу частину церкви датують 1567 роком, тому цю святиню вважають найстарішим збереженим храмом з дерева Волинської області. Збудована без застосування жодного металевого цвяха. Церкву неодноразово перебудовували і ремонтували протягом XVIII-XIX століть, в результаті чого вона отримала теперішні форми.

У 1980-х роках Свято-Дмитрівську деревяну церкву хотіли перевезти до Музею народної архітектури і побуту в Києві, але жителі Гішина не віддали свою святиню. В 1998 році церкву знову відкрили як діючу культову споруду.

Того ж року під час спроби відремонтувати старий престол, тут виявили ...ікону Богородиці Одигітрії, яка, обернута догори тильною стороною, невідомо скільки служила верхньою кришкою для престолу. Ікона написана на дереві темперними фарбами, її датують початком XVII століття.

За переказами старожилів, деревяна церква була єдиною в селі спорудою, що вціліла під час страшної пожежі (рік не вказаний).

«У 2010 році почали розробку проектно-кошторисної документації, щоб реставрувати церкву. Її планували відновити у 2012 році (станом на 2015 рік вигляд церкви став ще гірший). Пам'ятка архітектури національного значення. Належить громаді УПЦ МП.

Церква стоїть на цвинтарі південно західної околиці села, на березі річки. Простих форм тризрубна церковця, пірамідальний дах якої вінчає двоярусний ліхтар з маківкою. Над бабинцем, до якого по осі церкви прибудований зашклений ганок, звели дерев'яну каркасну дзвіницю», – зазначили дослідники.

Сучасний вигляд церквиСучасний вигляд церкви
 

До нави зі сходу прилягає вужчий гранчастої форми вівтар. У стінах бабинця немає жодного вікна, а при південній стіні є дерев'яні сходи, які ведуть до дзвіниці.

Нагадаємо: у мережі показали, який вигляд мала вулиця у Камені-Каширському, що на Волині, у 1920-х роках.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів