Поділитись:

Укрпошта випустила поштову марку з писанкою Волині (фото)

Вівторок, 12 вересня 2023, 15:12
Укрпошта випустила поштову марку з писанкою Волині (фото)

Укрпошта випустила три стандартні поштові марки з писанками Одеської, Волинської та Чернівецької областей

Про це повідомили у пресслужбі Укрпошти. 

12 вересня 2023 року Укрпошта презентувала нові стандартні поштові марки серії «Українська народна писанка»:

  • №2035 «Одеська обл.» номіналу L, що відповідає тарифу на пересилання пріоритетного простого листа масою до 50 г у межах України (грошовий еквівалент – 15,00 грн);
  • №2036 «Волинська обл.» номіналу F, що відповідає тарифу на пересилання рекомендованого листа масою до 50 г у межах України (грошовий еквівалент – 23,00 грн);
  • №2037 «Чернівецька обл., с. Виженка» номіналу Х, що є доплатною (грошовий еквівалент – 40,00 грн).

Відсьогодні філателістичні новинки вважаються дійсними для оплати послуг поштового зв’язку в усіх відділеннях. Замовити їх можна за посиланням.

Тираж кожної стандартної поштової марки – 1 000 000 екземплярів. Погашення спеціальним штемпелем «Перший день. Десятий випуск стандартних поштових марок» відбудеться 12 вересня у київському головпоштамті. 

Зображення писанок, що відтворені на стандартних поштових марках, Укрпошті надав Національний музей народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського. Авторка писанок Одеської й Волинської областей – заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Коновал, Чернівецької області – Марія Джуряк.

Укрпошта випустила поштову марку з писанкою Волині (фото)Укрпошта випустила поштову марку з писанкою Волині (фото)Укрпошта випустила поштову марку з писанкою Волині (фото) 

Довідково: 
писанка – витвір народного мистецтва та культурний символ України. Її виникнення пов’язується з дохристиянським обрядом зустрічі весни. Яйце, як і дерево, символізувало пробудження природи, зародження життя, продовження роду. Вирізнялися рослинні, тваринні й геометричні писанкові орнаменти. Найпоширенішими були ті, що зображували сонце (коло, коло з променями, перехрещені лінії із закрученими кінцями), павучок, свастика, зірки (три-, чотири-, шести- та восьмипроменеві). Залежно від техніки декорування яйця називалися крашанками, крапанками, шкрябанками, мальованками й писанками. Останні розписувалися воском та барвниками. Нині писанка займає центральне місце у пасхальній обрядовості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів