Поділитись:

Половина з них – у Луцькому районі: на Волині виявили 31 випадок сказу (відео)

Субота, 16 вересня 2023, 09:24
Половина з них – у Луцькому районі: на Волині виявили 31 випадок сказу (відео)

З середини вересня на Волині почалася вакцинація диких тварин від сказу. Цього року в області ветеринари зафіксували 31 осередок хвороби. Половина з них – у Луцькому районі.

Про це розповів Суспільному керівник відділу протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби в області Анатолій Тимофіюк.

З його слів, остання пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин відбувалась в 2021 році до війни. 

«Так, як у 2022 році вона не проводилася, збільшилися випадки захворювання тварин на сказ. Через це прийнято рішення про імунізацію наземним розкладанням. Даний захід буде проводитися лише на території Луцького району», – зазначив Анатолій Тимофіюк.

Керівник відділу протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби в області Анатолій ТимофіюкКерівник відділу протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби в області Анатолій Тимофіюк
 

Як розповів начальник відділу протиепізоотичної роботи Держпродспоживслужби в області Анатолій Тимофіюк, бригади ветеринарів розкидатимуть вакцину на угіддях.

Фельдшерка Луцької райлікарні ветеринарної медицини Галина Бичкова говорить, що вакцину проти сказу привозять щодня, її зберігають за низьких температур.

Фельдшерка Луцької райлікарні ветеринарної медицини Галина БичковаФельдшерка Луцької райлікарні ветеринарної медицини Галина Бичкова
 

На бригаду з п'ятьох людей дають 375 доз вакцини, каже керівник Торчинської ветлікарні Степан Каневський. Група ветеринарів розкидала приманку з антирабічною вакциною на полях неподалік сіл Смолигів та Хорохорин. Приманка розрахована для диких м’ясоїдних тварин: вовків, лисиць, єнотоподібних собак.

Половина з них – у Луцькому районі: на Волині виявили 31 випадок сказу (відео) 

Впродовж дня охоплюють територію площею 15 квадратних кілометрів, каже Степан Каневський.

Керівник Торчинської ветлікарні Степан КаневськийКерівник Торчинської ветлікарні Степан Каневський
 

«Ми розкладаємо приманку на відстані 200 метрів одна від одної. Тварина поїдає цю вакцину і має імунітет проти сказу. Капсула, тут речовина», – сказав Степан Каневський.

Жителька села Хорохорин Валентина Ткачук розповіла, що лисиці час від часу прибігають до села, до приватних господарств. Тому, говорить жінка, домашніх і котів, і собак, вакцинувала від сказу.

Вакцину розкладатимуть на території приблизно 36 тисяч квадратних метрів. На території Луцького району буде розкладено майже 93 тисячі доз, на її купівлю витратили 4 мільйони гривень, каже Анатолій Тимофіюк. З його слів, через 30 днів буде проводитися контрольний відстріл лисиць для виявлення тетрацикліну в щелепах, щоб зрозуміти, чи є імунітет у тварини, яка з’їла вакцину.

В інших районах Волині антирабічну імунізацію проводитимуть навесні, сказав керівник відділ Держпродспоживслужби.

Довідково: 
Сказ – одне з найнебезпечніших вірусних захворювань для тварин та людей, що супроводжується тяжким ураженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги недуга закінчується летально. Раніше приманки з вакциною для диких тварин розповсюджували за допомогою авіації. В умовах воєнного стану – це заборонено, тому вакцину будуть розкидати наземним методом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів