Поділитись:

Що таке стейкінг криптовалют та на яких платформах він доступний?

Понеділок, 18 вересня 2023, 15:43
Що таке стейкінг криптовалют та на яких платформах він доступний?

Сьогодні покласти криптовалюту на депозит та стейкінг криптовалют визнані одними з найпривабливіших інструментів для криптоінвесторів. Стейкінг працює таким чином, що ви зможете заробляти пасивно за рахунок зберігання крипти, що можна порівняти з високодивідендними акціями та облігаціями. Загалом увесь процес схожий на традиційний банківський депозит. Але вони мають одну кардинальну відмінність. Якщо в банках потрібно просто покласти гроші на рахунок та чекати, коли накопичаться відсотки, то staking – це більше про активну участь у роботі мережі.

Що являє собою стейкінг?

Це спосіб, який змусить ваші криптоактиви працювати та приносити прибуток без ваших для цього дій. У ході процесу монети беруть участь у підтримці блокчейн-мережі та підтвердженні криптотранзакцій. Така стратегія може бути застосована лише до тих цифрових валют, робота яких побудована на механізмі Proof-of-Stake для обробки платежів. Це більш екологічна модель порівняно з Proof-of-Work, яка, у свою чергу, вимагає використання енерговитратного майнінгового обладнання для вирішення математичних задач.

Стекінг – це чудове рішення, щоб задіяти цифрові активи для реалізації стратегії пасивного доходу. Якщо у вашому інвестиційному портфелі є крипта, яка дозволяє робити ставки, ви можете використовувати її, щоб отримати винагороду. Відсотки нараховуються користувачам за рахунок того, що їх вкладення сприяють підтримці працездатності блокчейну.

Криптомонети, які можуть брати участь у ставках, функціонують на алгоритмі консенсусу, який відповідає за перевірку та захист усіх криптотранзакцій. Якщо ви зробите ставку, ваша криптовалюта стане учасником цього процесу.

Як працює стекінг?

Зрозуміти, що таке стейкінг, можна лише за умови повного розбору, як це все працює. Коли новий блок додається до блокчейну, щоразу генеруються нові токени, які також розподіляються як нагорода за ставку валідатору цього блоку. Винагорода – це та сама крипта, яку використовують стейкерхолдери. Хоча існують і такі блокчейни, які застосовують інший тип активів.

Щоб ставити свої монети, необхідно вибирати такі, що базуються на Proof-of-Stake. Після цього можна встановити суму, яку ви готові заблокувати на рахунку. Для реалізації стратегій ви можете скористатися послугами популярних та великих криптобірж. Зверніть увагу: коли ви робите ставки, ви не припиняєте керувати своїми токенами. Ви на деякий час відправляєте їх працювати, після чого зможете зняти їх, якщо захочете здійснити обмін. Процедура виведення грошей зі стекінгу може бути миттєвою або лише у певний час, якщо це передбачено умовами програми.

Однією з особливостей такого інструменту інвестування є те, що можна заробляти більше за рахунок високих процентних ставок. Деякі проєкти пропонують понад 10-20% річних. Це потенційно досить вигідний варіант вкладання грошей. Але розглядати стейкінг також варто і з точки зору того, що він допомагає підтримувати блокчейн тієї крипти, яку ви інвестуєте. Тримачі монет беруть участь у перевірці транзакцій та забезпечують безперебійне функціонування мережі. Серед популярних криптовалют, які можна застейкати, виділяють такі:

  • Tezos.
  • ATOM.
  • EOS.
  • Algorand.

Стекінг можна порівняти з майнінгом, тому що перед ними стоїть однакова задача: учасники мережі можуть брати участь у додаванні криптотранзакцій до блокчейну, заробляючи за це відсотки. Те, який саме спосіб реалізації застосовуватиметься, залежить від самого проєкту. При цьому крипта учасників є гарантією коректності доданих ними нових транзакцій. Такі користувачі називаються валідаторами. Мережа вибирає їх, орієнтуючись на розмір їх частки та тривалість часу, протягом якого вона утримується.

Види: фіксований стейкінг

Сам процес – це щось подібне до банківського вкладу: необхідно переказати кошти на рахунок, не знімати їх, за що нараховують нагороду. Тут діє просте правило: чим більше грошей на рахунку, тим більше ви заробите. Але можуть бути інші умови, які залежать від обраного вами блокчейну.

Фіксований контракт або Locked Staking має одну характерну особливість – потрібно з самого початку вказувати на який період ви готові заблокувати свої цифрові валюти. Ви можете ознайомитися з доступними на платформі програмами та зупинитися на зручному для себе терміні. Але зважайте, що потім це не можна змінити. Якщо ви, наприклад, поставили період у квартал, то весь цей час ви не зможете виводити токени.

Цей вид стратегії передбачає нарахування фіксованої плати. При цьому ставка, як правило, вища, що робить такий пасивний дохід привабливішим для багатьох користувачів. Як приклад, можна розглянути staking ETH 2.0. Валідаторами можуть стати лише ті, хто внесе на гаманець щонайменше 32 ETH. Процентна ставка за рік становитиме близько 2-20%. Точний розмір розраховується на підставі загальної кількості криптовалюти, яку ви застейкали. В цьому випадку поріг входу істотно вищий, якщо порівнювати з класичним майнінгом.

Гнучкий варіант стекінгу: безстроковий або Flexible Staking

Для цього підходу властиво не вказувати, на скільки саме ви заморозили активи. Ви можете вийти із процесу, коли самі цього захочете. Виплати відбуваються до того моменту, поки ви не виведете свої монети або не відкриєте ордер на їх продаж. В основному криптобіржа або інший майданчик, на якому ви працюєте, починає зараховувати нагороду через добу із запуску контракту. Однак не варто очікувати на щоденні виплати. Найчастіше діє схема, що передбачає оплату щомісяця.

Staking такого плану ідеальний для тих, хто звик до гнучких умов та не хоче блокувати свої криптогроші на тривалий час. Розміщуючи криптовалюту в такому гаманці, ви забезпечуєте можливість виведення коштів у будь-який момент.

DeFi-стейкінг

Під позначенням «DeFi» мають на увазі децентралізовані фінанси. Це різноманітні послуги, які функціонують на базі блокчейну. Серед їхніх функцій можна зустріти кредитування, страхування, прогнозування та ін. DeFi-проєкти працюють на основі смарт-контрактів. Перевага такої системи полягає в тому, що здійснюється автоматичне виконання угод, коли досягнуто заздалегідь встановлених умов для їх проведення. DeFi-стейкінг має важливу відмінність від звичайного – участь у процесі третіх осіб. Це можуть бути як організації, так і окремі користувачі, які сплачуватимуть вам відсоток за користування вашими коштами. Іншими словами, здійснюватиметься кредитування.

Система побудована таким чином, що вони здатні точно та грамотно контролювати виконання угод. Однак це не скасовує перевірку рівня ефективності окремого розумного контракту. Теоретично у ньому можна знайти вразливості.

Переваги DeFi-стейкінгу

Це привабливий інструмент для інвесторів, що пов'язане з його незаперечними вигодами:

  • Швидке виведення грошей. Відсотки нараховуються щодня, і вже протягом доби ви можете їх забрати. Тут не потрібно чекати місяць, щоб вивести виплати.
  • Висока прибутковість за низького порогу входу. Якщо говорити про звичайні блокчейни, що функціонують на PoS, то вони дозволяють заробляти до 10% річних. При цьому DeFi обіцяє прибуток у 100% річних та більше. Залежить від того, яку крипту ви вибрали та на який термін заблокували.
  • Гарантовані виплати. Це стосується авторитетних платформ, захист яких підкріплений не тільки смарт-контрактами, але й іншими умовами.

Стейкінг – це все ще затребуваний вид заробітку, так як за мінімальних ризиків ви можете розраховувати на хороший дохід. Оцінити прибутковість загалом можна, орієнтуючись на обраний криптопроєкт, термін розміщення активів та вид стратегії. Тому кінцеві виплати можуть відрізнятись у різних користувачів. Якщо порівнювати з майнінгом, цей варіант заробітку є більш стабільним: кожен власник монет отримає свою нагороду.

Деякі проєкти передбачають нарахування винагороди лише тим, хто був обраний як валідатор. Щоб потрапити до їх числа, на рахунку має бути досить велика сума. Але є й альтернативне рішення – користувачі поєднуються в один пул. Це необхідно для того, щоб стати валідаторами, навіть за відсутності достатньої суми на балансі. Сама нагорода поділяється згідно з внесеними частками.

Як працює стекінг: на прикладі Ethereum

Наприкінці 2020-го відбувалося масштабне оновлення Ethereum, яке передбачало перехід блокчейну на механізм PoS. Тоді з'явилася офіційна тестова мережа Beacon Chain. Завдяки цьому перед користувачами відкрилася можливість стейкати ETH. У вересні 2022 року у головній мережі активували апгрейд The Merge, який знаменував перехід блокчейн-мережі на PoS.

Надіслати Ефір до стейкінгу можна, додавши його до спеціального смарт-контракту. Стати валідаторами можуть ті, хто має на рахунку мінімум 32 ETH. Стейкінг-провайдери пропонують послуги і для дрібних інвесторів, які не мають потрібної кількості крипти для запуску ноди. При такому варіанті ви можете отримувати не тільки винагороду від стекінгу, але також, наприклад, токени ліквідності stETH. Протокол працює таким чином: збирання грошей та відправка великим валідаторам, щоденний розподіл прибутку між власниками токенів.

Фармінг та стейкінг криптовалюти: відмінності

Деякі користувачі можуть плутати ці види стратегій, адже вони мають певну схожість. Ключова різниця полягає в наступному:

  • Staking можливий виключно для PoS-блокчейнів та їх різновидів.
  • У стекінгу самі криптомонети залишаються на гаманці або балансі біржі, а використовуються лише декларації на токени. У фармінгу в роботу беруться самі криптовалюти.
  • Той вид криптотокенів, який використовувався у стекінгу, і є нагородою.
  • Цифрові валюти, які передані у фармінг, застосовуються для підтримки ліквідності додатків, DEX-бірж, кредитних організацій.
  • У фармінгу як винагорода застосовуються нативні токени криптобірж або відсотки з переданих криптовалют.

Кожен метод знаходить відгук серед криптоінвесторів. При цьому ви можете поєднувати одразу дві стратегії.

Як знизити ризики стейкінгу?

Як правило, стейкінг-майданчик забезпечує безпеку активів користувачів. Але це не скасовує того, що й сам власник монет має дбати про захист свого капіталу. Для мінімізації ризиків можна дотримуватися деяких рекомендацій:

  • Якщо ви хочете застейкати крипту нового проєкту, потрібно перевірити його протокол.
  • Вибирайте для пасивного доходу на криптовалюті лише перевірені майданчики, які вже мають хорошу репутацію. Порівняйте умови на різних сервісах.
  • Відмовтеся від пропозицій із надто високою прибутковістю. Це, найімовірніше, шахраї.
  • Моніторте аналітику. Наприклад, при цьому можна скористатися платформою CoinMarketCap.
  • Уважно вивчайте правила стекінгу обраного проєкту: яка сума потрібна для інвестицій, які умови застосування заблокованих коштів, який відсоток нараховуватиметься.
  • Слідкуйте за періодом контракту. Заздалегідь дізнайтеся, чи можна виводити крипту до закінчення терміну заморозки.

Від вас потрібно витратити лише небагато часу на оцінку криптопроєкту, але це допоможе захистити ваші активи.

Яку криптобіржу вибрати для staking?

Подібні послуги особливо популярні на великих криптоплатформах, оскільки там зосереджена велика кількість користувачів, які зберігають свої монети та хочуть отримувати від цього пасивний заробіток. Популярні майданчики, на яких доступний стейкінг:

  • Binance. Стейкінговий сервіс з'явився завдяки гнучкості розробників та великому торговому обігу. Крім того, ця біржа пропонує DeFi-стекінг, який винесений в окремий розділ.
  • Coinbase. Хоча цей сервіс і має менший торговий оборот у порівнянні з Binance, але також є популярним серед користувачів. Перелік цифрових валют, які можна застейкати, невеликий, але доступне заморожування всіх токенів на базі ETH 2.0.

Також незабаром послуга стейкінгу стане доступною на WhiteBIT – одній із найбільших криптобірж у Європі. Це платформа з українським корінням, яка пропонує оптимальні умови як для новачків, так і для досвідчених трейдерів та інвесторів. На даний момент пасивний прибуток на WhiteBIT реалізований через криптодепозит.

Криптогаманці для стекінгу

Гаманці – це не тільки сховища для ваших криптовалют. Деякі з них пропонують додатковий функціонал, серед якого може бути холодний стейкінг. Але є важливе правило: на час дії договору не можна переміщати активи з початкової адреси. В іншому випадку, ви перестанете отримувати дивіденди. Криптогаманці, на яких можливий staking:

  • Ledger – ідеальний для роботи із проєктами Tron (TRX), ATOM, ALGO. Незважаючи на активацію стекінгу, користувач продовжує контролювати свої монети.
  • Trust Wallet – актуальний для TRX, TOMO, XTZ, ATOM, CLO, ALGO, VET, IOTX. Перевага цього гаманця – мультивалютність, що вигідно при стейкінгу відразу кількох токенів.
  • Trezor – спочатку потрібно встановити спеціальні програми. Через подібну «незручність» цей криптогаманець дещо менш поширений для реалізації стейкінгу.

Вибираючи платформу для пасивного заробітку, рекомендується звертати увагу не лише на умови контракту, а й на безпеку самого сервісу.

Надрукувати
мітки:
коментарів
08 квітня 2024
12 січня 2024
23 жовтня 2023
12 липня 2023
25 лютого 2023
06 грудня 2022
17 листопада 2022
15 листопада 2022
19 жовтня 2022
13 жовтня 2022