Поділитись:

Через перехід на новий календар свято Покрови в Україні відзначатимуть раніше

Середа, 27 вересня 2023, 15:45
Через перехід на новий календар свято Покрови в Україні відзначатимуть раніше

Цього року й надалі українці святкуватимуть Покрову Пресвятої Богородиці 1 жовтня. Цього дня десятки парафій на Волині відзначатимуть храмове свято.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці Волинської єпархії Православної Церкви України.

До переходу на новоюліанський календар відзначення цього важливого релігійного свята припадало на 14 жовтня. Проте 1 вересня 2023 року набрав чинності новий церковний календар Православної церкви України.

Цього дня – одне з п’яти великих свят – Покрова Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. У тридцяти двох парафіях єпархії – престольний празник.

Серед усіх великих свят це шанується українцями особливо. Історія його починається, ймовірно, в 910 році у Візантії. Імперія вела війну з мусульманами (але за деякими джерелами, – із русичами), Константинополю загрожувала небезпека. 14 жовтня у столичному Влахернському храмі, де зберігалися риза Богородиці, Її пояс і головний покров, святий Андрій, Христа ради юродивий (був слов’янином, потрапив у полон і проданий у рабство) та його учень Епіфаній під час посиленого моління побачили, що повітрям іде Пресвята Діва, осяяна небесним світлом і оточена ангелами у сонмі святих. Її супроводжували Йоан Хреститель та євангеліст Йоан Богослов. Потім Богородиця схилила коліна і слізно молилася за всіх християн. Вона просила Господа захистити Свій народ від усіх ворогів, видимих і невидимих. Після молитви зняла з Себе велике покривало – покров – і простягнула над молільниками. Воєнну загрозу тоді було відвернено і на цю честь засновано свято (є й інші варіанти оповіді цих подій).

Покрову Пресвятої Богородиці здавна шанували наші воїни. Храм на Січі був Покровським, тому торжество набуло, крім загальноцерковного, й нового смислу: його особливо відзначали козаки, вояки УПА. День захисника України 2014 року обрано саме на цей празник. Написано й нову ікону – «Покровительку українських воїнів», на якій зображено і сучасних військовиків. Як і колись, вони молитовно звертаються до Пресвятої Богородиці захистити їх від усякого зла і покрити Своїм омофором.

Храмове свято відзначають парафії в Луцьку, Ковелі, Ківерцях та селах Веселе, Воютин, Княгининок, Крупа, Лаврів, Михайлівка, Озеро, Хорохорин Луцького районного, Городині, Квітневе Рожищенського, Журавлине Старовижівського, Зелена, Любитів, Поворськ, Радошин Ковельського, Диковини, Перемиль, Пірванче, Терешківці, Хмельницьке, Широке Горохівського, Годомичі, Гораймівка, Куликовичі, Серхів Маневицького, Велимче Ратнівського, Озерце, Пальче Ківерецького, Нуйно Камінь-Каширського деканатів.

Нагадаємо: цього року 1 жовтня Україна вперше відзначатиме День захисників і захисниць в нову дату. О 9:00 год вся країна хвилиною мовчання вшанує тих, хто віддав життя за Батьківщину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів