Поділитись:

Нобелівська премія: оголосили лауреатів з медицини та фізіології

Понеділок, 02 жовтня 2023, 14:24
Нобелівська премія: оголосили лауреатів з медицини та фізіології

У Швеції та Норвегії в перший день Нобелівського тижня назвали імена лауреатів у галузі фізіології та медицини – нагороду отримали вчена з Угорщини Каталін Каріко та доктор філософії зі США Дрю Вайсман.

Про це інформує «Українська правда. Життя» з посиланням на сайт Фонду Нобеля.

У понеділок, 2 жовтня, Нобелівський комітет нагородив вчених Каталін Каріко та Дрю Вайсман, які стали лауреатами Нобелівської премії в галузі фізіології та медицини. 

Науковців нагородили за відкриття, яке дозволило розробити ефективні мРНК вакцини проти COVID-19. 

Зазначається, що відкриття двох нобелівських лауреатів мали вирішальне значення для розробки ефективних мРНК-вакцин проти COVID-19 під час пандемії, що розпочалася на початку 2020 року. 

«Завдяки своїм революційним відкриттям, які докорінно змінили наше розуміння того, як мРНК взаємодіє з імунною системою, лауреати сприяли безпрецедентним темпам розробки вакцин під час однієї з найбільших загроз для здоров'я людини в наш час», – повідомляють на сайті Нобелівської премії. 

Що відомо про лауреатів?

68-річна Каталін Каріко народилася в Сольноку, Угорщина. У 1982 році здобула ступінь доктора філософії в Університеті Сегеда, після чого займалася дослідженнями в Угорській академії наук. 

Після 1985 року Каталін переїхала у Філадельфію, США, де проводила докторські дослідження в Університеті Темпл та Університеті наук про здоров’я в Бетесда. 

У 1989 році її призначили асистентом професора в Університеті Пенсільванії. Цю посаду вона обіймала до 2013 року. 

Катрін стала віцепрезиденткою, а пізніше старшим віцепрезидентом BioNTech RNA Pharmaceuticals. З 2021 року вона є професором Сегедського університету та ад’юнкт-професором Школи медицини Перельмана в Університеті Пенсильванії.

64-річний Дрю Вайсман народився в Лексінгтоні, штат Массачусетс, США. У 1987 році Дрю здобув ступінь доктора медицини та доктора філософії в Бостонському університеті. 

Вчений пройшов клінічну підготовку в медичному центрі Beth Israel Deaconess у Гарвардській медичній школі та постдокторські дослідження в Національному інституті здоров’я. 

У 1997 році Вайсман створив свою дослідницьку групу в Медичній школі Перельмана в Університеті Пенсільванії. Він є директором Пенсильванського інституту РНК-інновацій.

Нагадаємо, РНК-вакцина на відміну від усіх традиційних вакцин, не містить білок вірусу. Вона має генетичну інструкцію, яка «навчає» наш організм ці білки виділяти, а заодно виробляти захисні антитіла, щоб побороти збудник.

За словами вчених Кембридзького університету, серед переваг РНК-вакцини є те, що її можна відносно швидко та дешево виготовити. 

Також РНК-вакцина може бути безпечнішою за інші типи вакцин. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
11 квітня 2024
28 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024
30 січня 2024