Поділитись:

У Луцькій міській стоматполіклініці беруть гроші з учасників бойових дій за безоплатні послуги (фото)

Субота, 21 жовтня 2023, 12:03
У Луцькій міській стоматполіклініці беруть гроші з учасників бойових дій за безоплатні послуги (фото)

У Луцькій міській стоматполіклініці з учасників бойових дій та інших пільгових категорій беруть плату за протезування зубів, хоч для них ця послуга має бути безкоштовною.

Про це журналістам сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» стало відомо із власних джерел.

За нашою інформацією, міська стоматологія отримує від Луцької міської ради кошти для пільгового лікування громадян, але повністю безкоштовних послуг не надає.

«Так, вони отримують кошти, але щоб «розтягнути» їх на довше, роблять такі собі знижки на лікування. Тобто приходить пенсіонер, якому, відповідно до закону, мають безкоштовно зробити протезування, і беруть з нього не 3 000 гривень за послугу, а, наприклад, 2 700 гривень», – розповідає анонімне джерело.

Фото зі сторінки поліклініки у фейсбукФото зі сторінки поліклініки у фейсбук

До того ж, на такі знижки у медичному закладі, за нашими даними, є черга на декілька місяців уперед, тому пацієнт не зможе прийти і одразу отримати навіть невелику знижку.

Нещодавно ми писали про те, що директорка стоматологічної поліклініки Любов Яковчук (Качмар) вирішила реорганізувати роботу закладу. Вона планує переселити зубних техніків з клініки на проспекті Волі, 39, у приміщення медзакладу на вулиці Степана Бандери, 6. Тоді очільниця установи підтвердила нам цю інформацію й розповіла, що це дасть змогу пильніше контролювати витрати матеріалів та економити кошти. Проте, за нашою інформацією, таке рішення може спровокувати відтік пацієнтів до приватних кабінетів та скорочення зубних техніків.

У коментарях під новиною нам написала Олена Герасимова, яка зазначила, що з учасників бойових дій беруть плату за пільгові послуги.

«Чому УБД протезування зубів платне, коли телефоном сказали, що безплатне, чи виділяє міський бюджет на це кошти?» – цікавиться жінка.

Фото зі сторінки поліклініки у фейсбукФото зі сторінки поліклініки у фейсбук

Відповідно до програми «Здоров’я мешканців Луцької міської територіальної громади на 2021-2025 роки», на забезпечення безоплатного зубопротезування пільгових категорій населення у 2023 році в бюджеті передбачили 3 мільйони 549 тисяч гривень. За ці кошти медзаклад має безкоштовно встановлювати такі протези:

  • штамповано-паяні (знімні й незнімні) протези;
  • суцільнолиті протези (мостовидні) з нержавіючої сталі вітчизняного виробництва з облицюванням пластмасою (або без такого).

Додатково міський бюджет також передбачив 3 мільйони 771 тисячу для надання безкоштовної стоматологічної допомоги пільговим категоріям населення, серед яких: пенсіонери, інваліди І та II груп, ООС, учасники ВВв, інваліди ВВв та учасники бойових дій.

Крім того, наші журналісти направили запит на доступ до публічної інформації у Луцьку міську раду, аби нам розповіли, скільки вже фактично витратили коштів з 1 січня по 1 жовтня 2023 року на безоплатну меддопомогу та протезування. За даними, які ми отримали від міської ради, поліклініка протягом дев'яти місяців використала понад два мільйони гривень.

«За інформацією, наданою адміністрацією КП «Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка», за 9 місяців 2023 року використано 2 059 649 грн, в тому числі на оплату праці з нарахуванням персоналу – 1 757 764 грн, на придбання витратних стоматологічних матеріалів, інструментарію 150 200 грн, на проведення зубопротезування 151 685 грн» – йдеться у відповіді.

Фото зі сторінки поліклініки у фейсбукФото зі сторінки поліклініки у фейсбук

Там також зазначають, що вісьмом учасникам бойових дій надали допомогу на суму 6 320 гривень. Крім того, Учасникам бойових дій, бійцям добровольцям, яким наданий такий статус у відповідному порядку, додають у міській раді, безоплатне надання стоматологічної допомоги та проведення зубопротезування здійснюється в рамках реалізації заходів Комплексної програми соціальної підтримки учасників бойових дій.

«З місцевого бюджету КП «Луцька міська клінічна стоматологічна поліклініка» на 2023 рік виділено 852 100 грн, з них на проведення зубопротезування 471 600 грн. За 9 місяців надано стоматологічні послуги 619 пацієнтам (сума витратних матеріалів 199 901 грн), проведено зубопротезування 55 особам на суму 237 525 грн», – зазначають у тексті.

Ми звернулися за коментарем до очільниці міської стоматології Любов Яковчук (Качмар) щодо цієї ситуації, проте коментувати усе телефоном вона відмовилася і сказала направляти офіційний запит. Проче після нашого дзвінка на сторінці закладу у фейсбук з'явився допис, в якому розповідають про пільгове та безкоштовне зубопротезування учасників бойових дій.

У дописі зазначають, що право на безкоштовне та пільгове зубопротезування пацієнт може отримати один раз на рік, але вартість цієї пільги не може перевищувати 6 700 гривень (розмір мінімальної заробітної плати станом на жовтень 2023 року). Якщо ж вартість виходить за цю суму, тоді пацієнт платить зі свого кармана.

«Протезування проводиться пацієнтам за чергою у комунальному підприємстві в межах коштів, затверджених в міському бюджеті», – йдеться на сторінці закладу.

Фото зі сторінки поліклініки у фейсбукФото зі сторінки поліклініки у фейсбук

Нагадаємо: у стоматполіклініці немає завідувача ортопедичного відділення. Тоді Любов Яковчук у коментарі нашим журналістам повідомила, що ця людина «звільнилась за власним бажанням». Шукати нового завідувача директорка не стала, проте створила нову посаду – адміністратор, який не виконує в повному обсязі обов'язки завідувача. Лікарі ж самі організовують процес роботи, хоч це і не входить в їх обов'язки.

У колективі стоматполіклініки розгорівся скандал після призначення нового медичного директора – Любові Яковчук (Качмар). Тоді лікарі навіть написали скаргу на адресу начальника управління охорони здоров'я Луцької міської ради Володимира Лотвіна. Проте рух цій скарзі не дали. Пані Яковчук, як стверджували наші джерела у поліклініці, постійно скаржилась у «високі кабінети» на тодішню директорку. Зі слів лікарів, однією з причин таких дій Любові Яковчук була захмарна заробітна плата, яку свого часу встановили для вже ексдиректорки Світлани Черниш. Зараз же крісло очільниці дісталось пані Любові.

Нам вдалось з'ясувати, що нова очільниця тільки за перший місяць роботи на посаді тимчасового керівника медичної установи змогла заробити понад 50 тисяч гривень. До слова, вже з вересня Любов Яковчук перебуває на посаді повноцінного директора поліклініки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів