Поділитись:

Що ховають? Попри рішення депутатів, «дочку» Луцькводоканалу «Евода» вже ліквідовують

Субота, 14 жовтня 2023, 15:00
Що ховають? Попри рішення депутатів, «дочку» Луцькводоканалу «Евода» вже ліквідовують

Дочірнє підприємство «Евода Трейд» комунального підприємства «Луцькводоканал» вже ліквідовують.

Про це у своєму телеграм-каналі повідомив депутат Луцької міської ради від фракції «Громадянський Рух «Свідомі» Андрій Лучик.

Луцька міська рада мала намір ліквідувати дочірнє підприємство комунального підприємства «Луцькводоканал» «Евода Трейд», яке загрузло по вуха в судових тяганинах і, за підсумками першого півріччя 2023 року, працює у збиток.

27 вересня відбулася сесія Луцькради, на якій розглядали три рішення щодо ДП «Евода Трейд» КП «Луцькводоканал»:

  1. Про ліквідацію власне «Еводи».
  2. Про ліквідацію відокремленої філії «Еводи» Муніципальний сервісний центр (конкурент обчислювального центру, який мав розносити платіжки).
  3. Про передачу матеріально-технічних цінностей «Еводи» на баланс водоканалу.

Проте на сесії Луцької міської ради депутати не підтримали проєкти рішень – всі три питання депутати «завалили»: 12-15 голосів «За» при необхідних 22.

Натомість вже 29 вересня в реєстрі з'являється позначка, що підприємство перебуває в стані припинення і збирає до 30 листопада претензії кредиторів.

Що ховають? Попри рішення депутатів, «дочку» Луцькводоканалу «Евода» вже ліквідовують

Як таке могло трапитися?

Ймовірно, що керівництво Луцькводоканалу одноосібно ухвалило рішення про ліквідацію своєї дочки.

Наскільки це законно?

Андрій Лучик зауважує, що сумнівно, що це законно. Адже інакше б ніхто на сесію цього питання не виносив. І якщо дивитися статут «Еводи», то там чітко зазначено, що засновник – Луцькводоканал, а власник майна – Луцька міська територіальна громада.

Що ховають? Попри рішення депутатів, «дочку» Луцькводоканалу «Евода» вже ліквідовують

«А ось закон «Про місцеве самоврядування в Україні» у ст. 26 чітко прописує виключну компетенцію місцевих рад:

1. Виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання:

(...)

30) прийняття рішень (...) про створення, ліквідацію, реорганізацію та перепрофілювання підприємств, установ та організацій комунальної власності відповідної територіальної громади», – цитує закон обранець громади.

Що ховають? Попри рішення депутатів, «дочку» Луцькводоканалу «Евода» вже ліквідовують

Тому дуже ймовірно, додає Андрій Лучик, що тут ми маємо справу із перевищенням службових повноважень.

«Тому виникає логічне запитання: які порушення хочуть сховати, ліквідувавши "дочку" водоканала, що йдуть на інші порушення?» – зауважує Андрій Лучик.

Як відомо, «Евода» – це дочірнє підприємство КП «Луцькводоканал». Створили його у 2019 році для торгівлі електроенергією. Пізніше підприємство почало торгувати і газом. А вже через 4 роки (тобто зараз) його вирішили ліквідувати. Андрій Лучик пояснює, чому тепер його хочуть ліквідувати:

  1. Через численні судові рішення, якими «Еводу» зобов'язують повернути частину коштів, отриману на тендерах.
  2. Через велику заборгованість перед постачальниками. Наприклад, перед державним «Укрнерго».

«І, можливо, є й інші причини, чому аврально знадобилося закривати це ДП. Але поки що про них ми можемо тільки здогадуватися», – зазначає депутат.

Нагадаємо: дочірнє підприємство «Луцькводоканалу» масово програє судові справи щодо стягнення коштів. Так, у грудні 2022 року енергетична компанія «Укренерго» звернулася до суду з позовом про стягнення з «Еводи» 16 мільйонів гривень, тоді феміда стала на бік «Укренерго». Вже у січні 2023 року Боратинська сільська рада через суд змусила «Евода Трейд» повернути майже 300 тисяч гривень.

У лютому 2023 року з «Евода Трейд» судилась Горохівська громада. За даними тієї справи, суд постановив повернути Горохівській міськраді 213 тисяч гривень, які та сплатила за електрику, але фактично так її й не отримала. Нещодавно був ще один суд, в результаті якого дочірнє підприємство «Луцькводоканалу» «Евода» має повернути департаменту молоді та спорту Луцькради майже 425 тисяч гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 квітня 2024
06 лютого 2024
11:49
01 лютого 2024
12 січня 2024
10 січня 2024
27 грудня 2023
08:30
21 грудня 2023
19:19
11 грудня 2023
20 листопада 2023
09:01
16 листопада 2023