Поділитись:

Кому на Волині можуть відмовити в отриманні субсидії

Четвер, 26 жовтня 2023, 14:55
Кому на Волині можуть відмовити в отриманні субсидії

Перерахунок житлових субсидій на опалювальний період буде автоматичним. Однак є категорії громадян, які мусять заново звернутися із заявою про призначення субсидії та декларацією про членів домогосподарства. Також є випадки, коли в призначенні субсидії може бути відмовлено.

Про це йшлося 26 жовтня на брифінгу Волинської ОВА щодо порядку призначення житлових субсидій мешканцям Волині, – пише ІА «Волинські Новини». 

Керівниця управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Людмила Андросюк інформувала, що перерахунок субсидій на опалювальний період буде проведено автоматично, тобто одержувачам субсидій звертатися нікуди не потрібно.

«Ми завершуємо перерахунок. Уже в листопаді одержувачі отримають субсидії в новому розмірі», – сказала Людмила Андросюк.

Виняток – люди, які отримують житлову субсидію за місцем фактичного проживання як внутрішньо переміщені особи, у випадку, якщо вони зверталися за субсидією до травня 2023 року; особи, які мають задекларований і ще не зданий в експлуатацію житловий будинок, на який нараховуються житлово-комунальні послуги; у випадку, коли в приміщенні проживає менше осіб, ніж фактично зареєстрованих; особи, які орендують житлове приміщення для проживання. Тоді громадяни повинні знову звернутися із заявою та декларацією.

«У таких випадках субсидію на опалювальний період буде призначено з початку опалювального сезону, якщо особа звернеться до 1 грудня поточного року, – зазначила Людмила Андросюк. – Органи Пенсійного фонду розпочали виконувати функції призначення субсидій із грудня 2022 року. Наші громадяни можуть звертатися до сервісних центрів Пенсійного фонду України, через портал, мобільний додаток Пенсійного фонду України, Дію, офіційний сайт та інформаційні системи Міністерства соціальної політики».

У вересні 2023 року субсидію отримали близько 32 тисяч домогосподарств. Загалом буде перераховано понад 42 тисячі субсидій на опалювальний період.

Керівниця відділу контролю за правильністю нарахування житлових субсидій та пільг Людмила Луцюк розповіла, що домогосподарству може бути відмовлено в наданні житлової субсидії в низці випадків. Наприклад:

  • якщо домогосподарство має житлове приміщення загальною площею 130 квадратних метрів у випадку квартири чи 230 квадратних метрів у випадку індивідуального будинку;
  • якщо у членів сім’ї наявний транспортний засіб, із року випуску якого минуло не більш як п’ять років, або наявні два транспортні засоби, з року випуску яких минуло не більш як 15 років;
  • якщо у складі домогосподарства наявні особи, які досягли 18-річного віку й не отримують жодних виплат, зокрема зарплати, за яких не проведено сплати єдиного соціального внеску;
  • якщо в домогосподарстві протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії проведено покупку на суму понад 50 тисяч гривень;
  • наявність у домогосподарстві боргу зі сплати житлово-комунальних послуг;
  • якщо громадянин раніше отримував житлову субсидію, виникла переплата і кошти не відшкодовано;
  • якщо члени домогосподарства мають заборгованість зі сплати аліментів понад три місяці;
  • якщо будь-хто зі складу домогосподарства має у власності більш як одне житлове приміщення;
  • якщо будь-хто зі складу домогосподарства має на банківському рахунку суму, яка перевищує 150 тисяч гривень, або облігацій внутрішньо державної позики на вказану суму;
  • якщо хтось зі складу домогосподарства протягом року перед призначенням субсидії придбав іноземну валюту на суму, яка перевищує 150 тисяч гривень.

Людмила Луцюк наголосила, що в більшості перерахованих випадків є певні виключення, які беруть до уваги індивідуально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів