Поділитись:

Луцькрада звернеться до Кабміну з проханням захистити волонтерів

Вівторок, 31 жовтня 2023, 12:50
Луцькрада звернеться до Кабміну з проханням захистити волонтерів

Луцька міська рада направить звернення до Кабінету Міністрів України з проханням відтермінувати дію постанови, яка паралізує волонтерський рух.

Відповідне рішення ухвалили під час сесії міськради у вівторок, 31 жовтня.

«Зазначена постанова набуває чинності з 01.12.2023 року та фактично з цього моменту паралізує роботу невеликих благодійних фондів, громадських організацій та індивідуальних волонтерів, які здійснюють закупівлю та залучення гуманітарної допомоги за кордоном. Цією постановою ставиться під загрозу оперативне отримання гуманітарної допомоги військовими частинами та медичними закладами від волонтерів», – йдеться у зверненні.

Постанова надзвичайно ускладнює та фактично унеможливлює комунікацію та співпрацю між українськими благодійними фондами, громадськими організаціями та волонтерськими ініціативами з їхніми партнерами за кордоном, яка вибудовувалася місяцями й роками, а зараз суттєво допомагає Україні Збройним Силам боротися з окупантами.

Враховуючи усі негативні чинники, які випливають з цієї постанови, Луцькрада проситиме таке:

  1. Відтермінувати вступ в дію Постановою КМУ № 953 від 05.09.2023 року на шість місяців (до 1.06.2024 р.);
  2. Впродовж наступних 5 місяців провести обговорення можливих змін до цієї постанови в обласних центрах України з залученням діючих і колишніх військовослужбовців, отримувачів гуманітарної допомоги, волонтерських організацій та внести відповідні зміни до постанови і Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану з метою збереження можливостей волонтерськими організаціями та індивідуальними волонтерами здійснювати свою діяльність;
  3. Розробити різні (спрощені) механізми ввезення, обліку та передачі гуманітарної допомоги для різних видів волонтерських організацій та індивідуальних волонтерів на основі градації по сумах гуманітарної допомоги, яка ввозиться в Україну.

Крім того, депутат міської ради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход додав, що ще одним з пунктів у зверненні буде також частина про створення центрів консультування. 

«Також пропонуємо на базі обласних адміністрацій чи податкових створити центри консультування та підтримки волонтерів при згаданих органах державної влади», – каже депутат. 

Михайло НаходМихайло Наход
 

Нагадаємо: текст звернення розробили депутати Луцької міської ради від фракції Громадянський рух «Свідомі» спільно з волинськими волонтерами, щоб відтермінувати вступ в дію постанови, яка паралізує роботу волонтерів.

Тоді, під час круглого столу, волонтери різних благодійних фондів висловили свої думки щодо нової постанови, яка набирає чинності з 1 грудня 2023 року і дуже гальмує процес їх діяльності. Учасники заходу спільно обговорили проєкт звернення міської ради до Кабінету міністрів, в якому просять таки відтермінувати вступ в дію цієї постанови та розв'язати усі проблемні питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
24 квітня 2024
23 квітня 2024
12:01
09 квітня 2024
05 квітня 2024
29 березня 2024
26 березня 2024
23 березня 2024
19 березня 2024
17 березня 2024