Поділитись:

Страйк польських перевізників: чи зміняться умови «транспортного безвізу»

Середа, 01 листопада 2023, 09:41
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Директорат Єврокомісії з питань мобільності (DG MOVE) на переговорах із Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури запевнив, що Угода про лібералізацію перевезень між Україною та Євросоюзом (ЄС) діятиме до липня 2024 року.

Про це повідомив заступник міністра Сергій Деркач, – повідомляє Європейська правда.

«Провели переговори з керівництвом Директорату Єврокомісії з питань мобільності (DG MOVE). Основна тема – взаємодія щодо погроз польських перевізників перекрити кордон (між Україною та Польщею, – ред.) і забезпечення стабільної роботи пунктів пропуску. Маємо запевнення від європейських колег, що вимоги перевізників не призведуть до змін Угоди про лібералізацію перевезень між Україною та ЄС», – повідомив Деркач

З його слів, «транспортний безвіз» діятиме, як і мав би – до липня 2024 року.

Заступник міністра повідомив, що на зустрічі з представниками DG MOVE він представив позицію щодо вимог польських перевізників, наголосивши на тому, що Україна розраховує на підтримку Євросоюзу в питанні забезпечення повноцінної роботи кордону.

«Визначили конкретні кроки, як DG MOVE може сприяти вирішенню ситуації», – зазначив Деркач.

Україна не обирала варіант перенесення всієї логістики на сушу. Такі умови виникли через російське вторгнення і морську блокаду, зазначив заступник міністра.

«У таких умовах ми повинні забезпечити нормальне функціонування «Шляхів солідарності» і підтримку нашої економіки. Без будь-яких блокад», – уточнив Деркач.

Нагадаємо: польські перевізники пригрозили з листопада перекрити всі пункти пропуску з українською стороною через надмірну конкуренцію після лібералізації міжнародних перевезень між Україною та ЄС. Раніше перевізники в Польщі обмежувались блокуванням одного пункту пропуску, а тепер планують перекрити усі наявні в’їзди з України.

Польські перевізники вимагають:

  • повернути українським перевізникам дозволи;
  • посилити для іноземних перевізників правила перевезень за ЄКМТ;
  • неможливість реєструвати компанії в Польщі, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС;
  • окрему чергу в Є-черзі для авто на номерах ЄС;
  • окрему чергу на всіх кордонах для порожніх фур;
  • отримати доступ до системи «Шлях».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 квітня 2024
27 квітня 2024
26 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
15 квітня 2024