Поділитись:

Спалах гепатиту А на Вінниччині: чи є загроза на Волині

Середа, 01 листопада 2023, 13:55
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

Від початку 2023 року на Волині зафіксували 13 випадків вірусного гепатиту А. Серед недужих було двоє дітей. Торік в області реєстрували 32 випадки хвороби.

Як розповіли в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, за останні два місяці на Волині не було нових випадків інфікування гепатитом А, – повідомляє Суспільне.

Через оголошення надзвичайної ситуації на Вінниччині, де на гепатит А захворіли 144 людини, у Волинському центрі контролю та профілактики хвороб розповіли про симптоми хвороби і методи запобігання.

Що таке гепатит А і як його розпізнати

Гепатит А – вірусне захворювання печінки, яке часто називають хворобою брудних рук. Вірус передається від людини до людини, збудник потрапляє в організм через заражену їжу, воду та при тісному фізичному контакті з інфікованою людиною.

У домашніх умовах, кажуть волинські епідеміологи, хвороба найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для родини, а також через предмети побуту. Найчастіше гепатит А супроводжують такі симптоми:

  • виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність;
  • підвищення температури тіла;
  • втрата апетиту, діарея та блювота;
  • неприємні відчуття в животі, важкість у правому підребер’ї;
  • потемніння сечі (до кольору пива);
  • жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70 % дорослих людей.

Як запобігти гепатиту А

Перше правило – частіше мити руки з милом, говорить лікарка-епідеміологиня відділу епідемічного нагляду Валентина Новачевська. Також очищення потребують овочі та фрукти, іграшки та предмети побуту.

«Також важливим фактором є питна вода: ліпше вживати бутильовану, або кип'ятити воду не менше 10 хвилин, за цей час руйнується вірус гепатиту», – додала Валентина Новачевська.

Найефективнішим методом профілактики залишається вакцинація. Щепитися проти гепатиту А можна в будь-якому віці, кажуть епідеміологи. Якщо був контакт із хворим – вакцинуватися необхідно у перші два тижні після цього.

Що відомо про спалах гепатиту А на Вінниччині

Перший випадок гепатиту А у Вінницькій громаді зафіксували 16 жовтня. Попередньо розглядають чотири різні джерела інфекції, які могли призвести до спалаху вірусного гепатиту на Вінниччині: вода з акваматів, овочі, м’ясо та молочна продукція на ринках або ж стихійних точках продажу продуктів.

Школи Вінницької громади нині працюють онлайн. 30 жовтня область отримала майже 2000 доз вакцини від гепатиту А, нею щеплюватимуть медиків та дітей.

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють. Станом на 31 жовтня у лікарнях залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів