Поділитись:

Космічний апарат NASA виявив маленький Місяць навколо астероїда

Неділя, 05 листопада 2023, 02:59
Космічний апарат NASA виявив маленький Місяць навколо астероїда

Маленький астероїд, повз якого на цьому тижні пролетів космічний зонд NASA під назвою Lucy («Люсі»), підніс науковцям великий сюрприз. Виявляється, у астероїда Dinkinesh («Дінкінеш») є витончений супутник – мінімісяць. 

Як пише Associated Press, відкриття було зроблено в середу під час прольоту навколо Dinkinesh, що знаходиться на відстані 480 мільйонів кілометрів від Землі в головному поясі астероїдів за Марсом. Космічний корабель зробив знімок цієї пари, коли вона знаходилася на відстані близько 435 кілометрів від нього, – розповідає УНІАН.

Дані та зображення, передані космічним апаратом назад на Землю, підтвердили, що розмір Dinkinesh становить усього 790 метрів. Місяць, що близько обертається навколо нього, має розмір всього лише 220 метрів.

NASA відправило «Люсі» повз «Дінкінеша» як репетиція перед появою більших і загадкових астероїдів поблизу Юпітера.

Запущений у 2021 році, космічний корабель досягне першого з так званих троянських астероїдів у 2027 році та досліджуватиме їх щонайменше шість років. Початковий список із семи астероїдів тепер зріс до 11.

Dinkinesh амхарською мовою Ефіопії означає «Ти чудовий». Люсі – також амхарська назва решток людського предка віком 3,2 мільйона років, знайдених у Ефіопії в 1970-х роках, на честь яких названо космічний апарат.

«Дінкінеш справді виправдав свою назву; це чудово», – заявив провідний науковий співробітник Південно-Західного науково-дослідного інституту Хел Левісон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів