Поділитись:

Японія стала п’ятою країною, яка висадилася на Місяць, але JAXA повідомило про проблему

Неділя, 21 січня 2024, 02:59
Японія стала п’ятою країною, яка висадилася на Місяць, але JAXA повідомило про проблему

Японія стала п’ятою країною, яка відправила свій роботизований космічний корабель «Місячний снайпер» на Місяць. Він здійснив м’яку посадку на поверхню супутника. Це сталося 19 січня за київським часом і 20 січня за часом у Токіо. 

Як повідомляють Reuters та Washington Post, проте виникла проблема із сонячними батареями – вони перестали виробляти електроенергію, – передає УП. Життя.

Як заявив генеральний директор Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) Хітоші Кунінака, більшість обладнання посадкового модуля працює. Апарат уже зв’язувався із Землею, що свідчить про те, що він не розбився.

Кунінака додав, що сонячна батарея, встановлена на кораблі, ймовірно, не виробляє електроенергію, бо розташована під неправильним кутом.

«Потрібно 30 днів, щоб на Місяці змінився сонячний кут. Отже, коли напрямок сонячного світла зміниться, світло може потрапити на сонячну батарею», – пояснив Кунінака.

JAXA сподівається, що зміна кута сонячного світла «запустить» живлення сонячних батарей.

Місія SLIM – розумний посадковий модуль без екіпажу, який запустили у вересні. Він отримав назву «Місячний снайпер», бо містить нову точну технологію для демонстрації «точкового» приземлення.

Технологія, за словами JAXA, стане потужним інструментом у майбутньому в дослідженні горбистих полюсів Місяця, які розглядаються як потенційні джерела води, кисню і палива.

«Місячний снайпер», безсумнівно, здійснив приземлення з точністю до 100 метрів», – підтвердив Кунінака, але додав, що для перевірки знадобиться близько місяця.

Японський космічний корабель для дослідження Місяця має розмір приблизно з вантажівку. Він обладнаний камерами та датчиками для точної посадки, що здатні розпізнавати перешкоди, наприклад, великі валуни.

«Місячний снайпер» має здатність визначити своє місцеперебування. Для цього бортовий комп’ютер порівнює знімки зі своїх камер з картами, зробленими орбітальними кораблями під час попередніх місій.

Корабель оснащений двома невеликими місяцеходами, які катапультувалися незадовго до приземлення. Один з них обладнаний камерами, щоб фотографувати місце приземлення.

Опинившись на поверхні, він трансформувався в «черепаху» з колесами для пересування. Інший зонд призначений для дослідження місцевості навколо космічного корабля.

Попри все Японія таки стала п’ятою країною, яка здійснила м’яку посадку на Місяць. До неї це робили лише Радянський Союз, Сполучені Штати, Китай та Індія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
24 лютого 2024
18 лютого 2024
04 лютого 2024
27 січня 2024
26 січня 2024
19 січня 2024
11 січня 2024
03 січня 2024