Поділитись:

Дизайн монет 1 та 2 гривень змінять

Середа, 15 листопада 2023, 08:25
Дизайн монет 1 та 2 гривень змінять

Національному банку довелося відкласти розв'язання проблеми невдалого дизайну монет 1 та 2 гривні, але після війни до цього питання повернуться.

Про це заявив заступник голови НБУ Олексій Шабан в інтерв’ю виданню The Page.

«У 2021 році НБУ відгукнувся на скарги українців, ми почали готуватися до змін: сформували робочу групу, провели фокус-групи, розпочали обговорення можливих змін дизайну однієї з цих монет. Через повномасштабну війну у лютому минулого року цю роботу поставили на паузу», – сказав він.

«Але після стабілізації ситуації в країні ми повернемось до неї», – зазначив Шабан, коментуючи подібність дизайну указаних монет, через що їх важко відрізнити.

З його слів, оновлення дизайну банкнотно-монетного ряду – це взагалі систематичний процес для всіх центральних банків.

«Такі зміни повинні проводитися в середньому раз на сім – десять років, насамперед для підвищення захищеності готівки. Додам, що, на нашу думку, майбутні зміни дизайну мають проводитися в діалозі з громадянським суспільством», – зазначив він.

Водночас Шабан зазначив, що інших суттєвих кроків по зміні дизайну наразі не планується. Зокрема, не планується й випуск купюр, які вищі за номіналом на 1000 грн.

З його слів, наразі основна банкнота в обігу – 500 гривень (28% від загальної кількості банкнот в обігу). Раніше основною була банкнота у 200 гривень.

«Я вважаю, що на це вплинуло повномасштабне вторгнення. На його початку багато людей прагнули перевести свої заощадження у готівку, тому така відносно велика за номіналом банкнота як 500 грн і стала більш затребуваною», – сказав Шабан.

Водночас ситуацію на готівковому ринку вдалося стабілізувати, готівка стала повертатися до банків. Тому, зі слів представника Нацбанку, поки що необхідності у вищих номіналах, немає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів