Поділитись:

В Україні змінили правила мікрокредитів: як тепер працюватимуть

Четвер, 23 листопада 2023, 00:24
В Україні змінили правила мікрокредитів: як тепер працюватимуть

Верховна Рада України 22 листопада ухвалила в цілому законопроєкт про обмеження ставки за мікрокредитами на рівні 1% на добу. Закон підтримали 255 народних депутатів.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк, пише ТСН.

«Парламент прийняв в цілому законопроєкт від Нацбанку №9422 про обмеження ставок мікрокредитувальників», – зазначив депутат.

Відповідно до закону, максимальний розмір денної відсоткової ставки за мікрокредитами не може перевищувати 1%. Зміни запровадять поступово: упродовж перших 120 днів перехідного періоду відсоткова ставка не має перевищувати 2,5% на день, упродовж наступних 120 днів – 1,5%.

Недотримання вимог закону щодо обмеження ставки передбачає для порушника штраф у розмірі від 5000 до 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85-170 тис. грн) за кожний випадок.

Зокрема, закон передбачає:

  • обмеження денної процентної ставки за споживчим кредитом до 1% у день від загального розміру кредиту;
  • заборону кредитодавцю та новому кредитору вимагати сплати будь-яких платежів, не зазначених у договорі про споживчий кредит;
  • заборону встановлювати у договорі про споживчий кредит умову про продовження в односторонньому порядку строку користування кредитом (продовження строку користування кредитом має здійснюватися виключно шляхом укладення додаткового договору за домовленістю сторін);
  • зобов'язання кредитодавця передавати інформацію щодо всіх споживчих кредитів незалежно від суми кредиту до бюро кредитних історій.

Нагадаємо: АТ «Укрзалізниця» вперше за з 2008 року закупила нові плацкартні вагони, щобільше – вперше ці вагони будуть українського виробництва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів