Поділитись:

Сьогодні за новим календарем в Україні відзначають День святої Катерини

П'ятниця, 24 листопада 2023, 08:34
Сьогодні за новим календарем в Україні відзначають День святої Катерини

Раніше День пам'яті великомучениці Катерини відзначали 7 грудня, тепер – 24 листопада. Ця свята зображується на іконах в пишних шатах і з короною на голові, адже походила вона з вельможного роду. Жила свята Катерина за часів правління римського імператора Максиміна, в IV столітті, в місті Олександрії (на півночі Єгипту, поблизу західного рукава річки Ніл).

За національністю Катерина належала до олександрійських греків, про що свідчать найдавніші списки її житій. Та й ім’я великомучениці – грецьке: Αικατερίνη походить від καθάριος (кафа́ріос), що означає «чиста, непорочна», – розповідають у Православній церкві України. 

Катерина славилася своєю красою і премудрістю, вона була добре освіченою, начитаною, знала кілька іноземних мов, добре володіла мистецтвом красномовства. Багато хто сватався до дівчини, адже мала і гарний спадок, і знатне походження, і вроду, і мудрість, але вона відмовляла, бажаючи лишитись у дівоцтві. Коли рідні почали наполягати на одруженні, Катерина сказала, що вийде заміж лише за того парубка, який би перевершив її в усьому, на гірше вона не погодиться. Зрозуміло, що такого жениха знайти було важко.

Одного разу її мати, таємна християнка, відвела Катерину до свого духовного отця, який відкрив дівчині християнську віру, розповів все про Спасителя, Його вчення, і тоді дівчина увірувала всім серцем і прийняла святе хрещення. Згодом до Александрії приїхав імператор Максимін, який був фанатичним язичником, і повелів всьому люду зібратися з податтю і принести жертви його богам. Свята Катерина не змогла на все те спокійно дивитися і вирішила переконати імператора в хибності його віри.

Гарно і розумно дискутувала вона, наводячи безліч переконливих аргументів, але ані імператор, ані всі його філософи і мудреці не змогли перемогти її у цій дискусії. Розлючений Максимін спалив живцем всіх своїх радників, а Катерину, яка в черговий раз не погодилась зректися християнської віри, піддав різним жорстоким тортурам. Бог допомагав дівчині виживати, звершуючи численні чудеса.

Побачивши, що ні ласками, ні погрозами, ні обіцянками, ні муками не вдасться підкорити тверду, як адамант, волю святої діви Катерини, імператор нарешті прийняв рішення відтяти їй голову мечем за містом. Багато людей супроводжували її на місце страти і плакали за нею. Нетлінні мощі святої великомучениці були віднайдені через 200 років, урочисто перенесені в Синайську обитель, де й досі спочивають у старовинному монастирі.

Пам՚ять святої Катерини шанують в усьому християнському світі з особливим благоговінням і урочистістю. На її честь будують храми, багато монастирів називають її ім’ям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів