Поділитись:

Країни Балтії оголосили Польщі демарш через блокаду українського кордону

Вівторок, 05 грудня 2023, 17:27
Країни Балтії оголосили Польщі демарш через блокаду українського кордону

Посли Латвії, Литви та Естонії у Варшаві оголосили демарш польській владі у зв’язку з блокуванням перевізниками пунктів перетину кордону з Україною, заявивши, що це підриває її здатність протистояти повномасштабному вторгненню Росії.

Про це повідомила речниця МЗС Естонії Бріта Кікас в коментарі ERR, передає «Європейська правда».

«Ми поважаємо право водіїв вантажівок мітингувати. Але, на жаль, це призвело до складної ситуації, яка створює проблеми для інших перевізників і додаткові труднощі для української економіки», – сказала вона.

У дипломатії демарш означає звернення одного уряду до іншого уряду для привернення уваги до певної проблеми.

Кікас висловила сподівання, що Польща, Україна та Європейська комісія спільно знайдуть вирішення проблеми «найближчим часом», а Естонія продовжить пошук рішення з новим польським урядом.

«У міністра закордонних справ Маргуса Тсахкни відбулася бесіда з колишнім міністром закордонних справ Польщі Збігнєвом Рау. Крім того, найближчим часом планується візит нового міністра закордонних справ Польщі в Таллінн, де це питання обов'язково буде обговорюватися», – зазначила Кікас.

Також представниця естонського МЗС підтвердила, що питання блокади українського кордону обговорили і на зустрічі Цахкни з міністром закордонних справ Великобританії Девідом Кемероном у понеділок, 4 грудня.

Нагадаємо: голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев повідомив, що блокування українсько-польського кордону призвело до зниження експорту через пункти пропуску на 40%, що, своєю чергою, спричинило втрату держбюджетом 9,3 млрд грн через недонадходження митних платежів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 травня 2024
30 квітня 2024
27 квітня 2024
26 квітня 2024
25 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
19 квітня 2024
18 квітня 2024
15 квітня 2024