Поділитись:

Чому Венесуела оголосила про анексію Західної Гаяни (фото)

Четвер, 07 грудня 2023, 12:22
Чому Венесуела оголосила про анексію Західної Гаяни (фото)

Учора, 6 грудня, диктатор Венесуели Ніколас Мадуро офіційно заявив про анексію сусіднього регіону – Гаяна-Ессекібо, який знаходиться на заході Гаяни. В той ще час у Венесуелі розпочалась активна мобілізація.

Про це інформує видання El Pais.

Того ж дня диктатор продемонстрував світу нову карту своєї країни, до якої увійшли території Західної Гаяни. За словами Ніколаса Мадуро, цю мапу друкуватимуть у школах, аби діти вивчали «новий порядок».

Карта Венесуели з анексованими територіями ГаяниКарта Венесуели з анексованими територіями Гаяни

Чому Венесуела претендує на території Західної Гаяни?

Як інформує видання Telegraf, Венесуела вважає своїм дуже ласий шматок Гаяни — регіон називається Ессекібо (Esequibo). Це територія, багата на нафту та корисні копалини, такі як золото, алмази, марганець і уран. Розбірки почалися ще за часів, коли обидві країни були колоніями, і набули нових барв після знаходження там ще й нафти у 2015-му.

Площа Ессекібо у майже 160 тисяч квадратних кілометрів становить дві третини Гаяни. Суперечці за Ессекібо майже 200 років. Венесуела давно вважала Ессекібо своїм, оскільки регіон перебував у її межах під час іспанського колоніального періоду. І регіон був цінним не просто так — тоді на цих територіях були копальні золота.

ГаянаГаяна

Інтерес Венесуели знову з'явився у 2015 році, коли ExxonMobil оголосила, що знайшла нафту в комерційних кількостях біля узбережжя Ессекібо. Мова про десятки родовищ. Відкриття підвищили запаси нафти Гаяни приблизно до 11 мільярдів барелів, що становить приблизно 0,6% від загальносвітових. Несподівані результати зробили Гаяну, країну з населенням 800 тис. жителів, однією з найбільш швидкозростаючих економік у світі.

З цього часу напруженість почала зростати. Більша частина запасів розташована в нафтогазовому блоці площею 26 тис. квадратних кілометрів, відомому як Стабрук, біля атлантичного узбережжя. Це у територіальних водах регіону, який оскаржує Венесуела.

У Венесуелі був «референдум» щодо анексії територій Гаяни

Уряд Венесуели оголосив про організацію 3 грудня суперечливого референдуму щодо спірного регіону. Венесуельців запитували, чи підтримують вони створення штату Гаяна-Ессекібо на додаток до плану надання венесуельського громадянства її жителям. Також пропонували заодно ігнорувати усі майбутні рішення суду ООН, скасувати минулі згоди Венесуели на проведення кордону там, де він є зараз.

4 грудня очільник Венесуели Мадуро провів «референдум». 95% громадян Венесуели начебто підтримали на пропозицію влади – звісно, що результати «референдуму», пише Telegraf, уряд «намалював».

Ніколас МадуроНіколас Мадуро

Родзинка у тому, що ніхто не знає, як саме Венесуела зібралася перетворити Ессекібо на свій штат. Та й останнім часом з'являється інформація про нарощування сил по обидва боки кордону біля спірного регіону. Так Бразилія збільшує військову присутність на північному кордоні, передає Reuters. Поштовх Бразилії перемістити більше військових ресурсів на північ стався на тлі зростання напруженості між Венесуелою та Гаяною.

Хто зможе перемогти у «війні» – Венесуела чи Гаяна?

Військовий портал Defence Express пише, що потенційна війна у Південній Америці ще більше відірве від України увагу США. Видання зазначає, що у Гаяни проти Венесуели відверто дуже мало шансів.

Венесуела – один із найбільших покупців російської військової техніки. Збройні сили Венесуели — це 123 тисячі особового складу (з приблизно 30 млн населення), з яких 63 тисячі сухопутних військ та 23 тисячі національної гвардії. Армія складається формально з однієї бронетанкової, однієї кавалерійської та чотирьох легких дивізій. Це 92 танки Т-72Б, 81 AMX-30V у ролі основних бойових танків, а також 31 AMX-13 та 78 Scorpion-90 легких танків. Серед БМП та БТРів основне ядро формує 123 російських БМП-3 та 114 БТР-82. Розвідувальні машини — загалом 121 одиниця, з яких 42 Dragoon 300 з 90-мм гарматою та 79 легких броньовиків V-100/V-150.

Військові ВенесуелиВійськові Венесуели

Артилерія представлена 48 САУ "Мста" та 12 155-мм французькими застарілими Mk F3 на базі AMX-13. З РСЗВ набір з 24 "Градів", 20 ізраїльських 160-мм LAR-160 та головний актив у 12 російських "Смерчах". По 120-мм мінометах: близько 120 одиниць з яких 13 — самохідні російські "Нона-СВК".

Вони також мають 22 Су-30МКВ, 9 вертольотів Ми-35, для ППО використовують С-300ВМ, "Бук-М2" (дев'ять ЗРК), а також С-125 (до 11 дивізіонів).

Збройні сили Гаяни — 3,4 тисячі осіб (з прибизно 0,8 млн населення), з яких 3 тисячі у сухопутних силах, основою яких є три легких батальйони. Вся бронетехніка країни до шести колісних танків EE-9 Cascavel, а вся артилерія — з великих калібрів — 18 одиниць 120-мм мінометів. Авіація Гаяни не має на озброєнні бойових машин, бо складається з легких літаків типу BN-2 Islander та Cessna. А ВМС представлені лише декількома легкими катерами.

Тому видання робить висновок, що надія Гаяни лише на США, при цьому у ролі прямого військового втручання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів