Поділитись:

Били та змушували працювати: лучанку, яку викрали в Таїланді, знайшли й евакуюють

Середа, 13 грудня 2023, 09:25
Били та змушували працювати: лучанку, яку викрали в Таїланді, знайшли й евакуюють

Польські детективи разом з місцевою поліцією розпочали евакуацію 21-річної лучанки Богдани Кашпрук з азійської країни М'янми (Бірми). Дівчина виїхала з Польщі в Таїланд на роботу, звідки її викрали і вивезли під приводом нової роботи.

Богдану Кашпрук тримали в жахливих умовах, били та змушували працювати. Про подробиці надскладної операції пише Телеграф.

Били та змушували працювати: лучанку, яку викрали в Таїланді, знайшли й евакуюють

У середині листопада стало відомо, що у Таїланді зникла 21-річна мешканка Луцька Богдана Кашпрук. На сполох забив її рідний брат Тарас, коли сестра спочатку перестала виходити на зв'язок, а потім повідомила, що стала жертвою злочинців. Чоловік, який останні роки мешкає у Польщі, звернувся до місцевих приватних детективів, які взялися допомогти родині. Як з'ясувалося, з Таїланду молоду жінку вивезли через Лаос до М’янми (Бірми) — країни, в якій триває громадянська війна. В протистоянні беруть участь, крім армії та поліції, велика кількість повстанських груп. Тут фактично не діють жодні закони й міжнародні норми, тож пошук і порятунок українки став справжнім викликом.

«Ми встановили, що 21-річна дівчина легально працювала в одному з тайських готелів аніматором, вільно спілкуючись кількома мовами, — розповів Давид Бурзацький — керівник польської команди детективів, що займалася справою Богдани. — Потенціал молодої українки помітили злочинці й вирішили використати його у своїй протиправній діяльності. Жінці через свого менеджера запропонували нову роботу і під цим прикриттям вивезли з Таїланду. Межі цієї країни вони покинули нелегально і попрямувати до М’янми. Там вони облаштували за допомогою повстанців «офіси», де утримували викрадених людей і під загрозою смерті змушували виконувати певну роботу».

Детективи двічі побували у небезпечній азійській країні й змогли нарешті вийти на слід. Перед поточною поїздкою вони ретельно готувалися, проводили зустрічі, консультації та перемовини з різними структурами, зокрема, до процесу були долучені ппредставники посольств Польщі та України. Вони допомогли з оформленням документів, також з ними був погоджений план дій на випадок зникнення зв'язку з пошуковою групою.

Били та змушували працювати: лучанку, яку викрали в Таїланді, знайшли й евакуюють

«Коли ми були на місці в М’янмі, змогли розробити з нею схему зв'язку, яка є безпечною для неї та для нас, — продовжив розповідь Давид. — Важливо, що ми отримали інформацію, яка істотно змінила контекст того, як жінка потрапила в біду, а також того, як вона була позбавлена свободи. Тут я хочу припинити будь-які припущення — Богдана не є проституткою, і її не примушують до проституції. Жінка стала жертвою міжнародної злочинної групи, що займається шахрайством, фінансовим махінаціями й економічною злочинністю».

Від місцевих жителів детективи дізналися, що на території, недоступній для сторонніх людей, прихованій у густому тропічному лісі, процвітають наркобізнес, криптовалютні ферми та фабрики підроблених ліків. Тут працюють злочинні групи з усього світу. В їхньо розпорядженні є телекомунікаційна інфраструктура, включаючи станції GSM, які забезпечують покриття мережі мобільного зв'язку. За нашою інформацією, Богдана, знаючи кілька мов, використовується для телефонних розмов з контрагентами злочинців з усього світу. Цікаво, що, маючи доступ до телефону, вона не могла викликати допомогу. Місцева поліція співпрацює зі злочинцями, а місце розташування перешкоджає пішохідній втечі. Проте відчайдушна жінка двічі намагалася втекти.

Били та змушували працювати: лучанку, яку викрали в Таїланді, знайшли й евакуюють

Зи слів Давида, за це дівчину карали фізично, така сама система впливу на викрадених людей діє при умові невиконання ними роботи. Дістатися місця в джунглях, де діють злочинні синдикати, вкрай важко — туди веде лише одна місцева дорога, яка перебуває під постійною охороною повстанців. Контрольні пункти через кожні кілька кілометрів.

«Протягом декількох днів нам вдалося налагодити контакт з місцевими жителями, буддійськими монахами, міжнародними воєнними кореспондентами, представниками Міжнародного Червоного Хреста, — зазначив Давид. — Крім того, враховуючи, що злочинці, що утримують Богдану, бізнесмени, ми розглядали варіант її викупу, а також допомоги рятувальної групи ООН, яка працює на території М’янми, і заявляли про готовність розпочати рятувальні дії та евакуацію Богдани. Днями ми покинули країну, але не переставали стежити за ситуацією і продовжувати шукати шляхи для порятунку українки. Станом на обід 9 грудня стало відомо, що поліція, підпорядкована одному з міністерств М'янми, здійснила успішну спробу евакуації Богдани. Але поки немає інформації, чи покинула українка зону бойових дій. Але ми тримаємо пальці й віримо, що скоро вона зможе повернутися до своєї родини»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
17 квітня 2024
10 квітня 2024
04 квітня 2024
31 березня 2024
23 березня 2024
16 березня 2024
14 березня 2024
02 березня 2024
06 лютого 2024
06 січня 2024