Поділитись:

Діамантовий пил: чи може в безхмарний день випасти сніг (відео)

Субота, 16 грудня 2023, 14:43
Діамантовий пил: чи може в безхмарний день випасти сніг (відео)

Українські синоптики розповіли про діамантовий пил та сказали, чи може в безхмарний сонячний день випасти сніг.

Про це інформує Український гідрометеорологічний центр.

Зі слів фахівців, у безхмарний сонячний день може випасти сніг – якщо це діамантовий пил. Це метеорологічне явище, більше схоже на блискітки в повітрі, ніж на сніг, викликане мільйонами крихітних кристаликів льоду, які утворюються біля землі.

Коли вони повільно ширяють у повітрі, вони відбивають сонячне світло, що змушує їх мерехтіти, як діаманти.

Діамантовий пил – це не типовий снігопад. На відміну від звичайного снігу, він може випасти з безхмарного неба, тому його іноді називають «опадами ясного неба». Це можливо завдяки ще одному погодному явищу, яке називається температурною інверсією.

Зазвичай температура повітря стає нижчою, коли ви рухаєтеся від рівня землі до більшої висоти, але з інверсією це все навпаки – холодне повітря знаходиться біля поверхні, а тепліше повітря над нею. Така погода сприяє утворенню діамантового пилу, оскільки тепле повітря містить більше водяної пари. Коли це тепліше, вологе повітря змішується з холоднішим повітрям під ним, його водяна пара переноситься в холодне повітря і раптово конденсується, перетворюючись на дуже дрібні кристали льоду, і хмари для цього зовсім не потрібні. Звичайно, температура приземного повітря також повинна бути досить низькою. І йдеться не лише про температуру близько позначки замерзання. Для того, щоб водяна пара конденсувалася безпосередньо в кристали льоду, потрібна температура набагато нижча за 0℃. Діамантовий пил можливо побачити, лише коли температура повітря опускається до від'ємних -10℃, -20℃, -30℃ і -40℃.

«Діамантовий снігопад може тривати кілька днів без зупинки. Але як би довго він не падав, сніговим покривом він не ляже, а лише змусить повітря виблискувати, наче діаманти», – розповідають фахівці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів