Поділитись:

На Волині за рік видобули майже 15 тонн бурштину (фото)

Понеділок, 25 грудня 2023, 16:57
На Волині за рік видобули майже 15 тонн бурштину (фото)

У КП «Волиньприродресурс» за 2023 рік видобули майже 90 тисяч тонн торфу та близько 15 тонн бурштину. Деякі показники роботи вдалося збільшити у 3-4 рази, у порівнянні з минулим роком.

Яким чином це вдалося та які країни в найбільших кількостях купують волинський бурштин, дізнавалися журналісти ВСН.

У 2023 році на ліцензійних площах КП «Волиньприродресурс» було видобуто майже 15 тонн бурштину: 14 тонн, 637 кілограмів, 858 грамів. Для порівняння, минулого року добули трохи більше ніж чотири тонни. Така разюча різниця у показниках зумовлена тим, що з початком війни підприємство зняло всю техніку з місць видобутку та перемістило для облаштування фортифікаційних споруд, копання ровів тощо.

«Почалася війна, було не зрозуміло, як далі працювати. В першу чергу були потрібні фортифікаційні споруди: зняли техніку, заправляли, копали.

Коли вже більш-менш ситуація стабілізувалася, зрозуміли, що навіть для того, щоб підтримувати підприємство, щоб були кошти на пальне, на зарплату людям, які виконують всі ці роботи, потрібно все ж таки запускати кар'єри, що ми і зробили всередині 2022 року», – повідомив директор КП «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк.

За період 2023 року підприємство реалізувало майже 16 тонн бурштину, включно із залишком минулого року - 1 тонна 923 кілограмів, на загальну суму 115 мільйонів гривень. Залишок на складі на кінець нинішнього року становить 622 кілограмів 802 грами бурштину.

Також за результатами роботи КП «Волиньприродресурс» у 2023 році видобуло понад 88 тисяч тонн торфу.

«Зазвичай видобуток починається у березні, а закінчується восени. Проте, цьогоріч сезон стартував пізніше, у травні, по причині затоплення територій, паводків. В результаті ми добули 88 119 тонн фрезерату, 40 тисяч тонн з яких ми переробили на торфобрикети, їх вийшло 22 тисячі».

Загалом торфової продукції підприємство реалізувало на суму 71 мільйон 609 тисяч 545 гривень.

«Нинішній рік був по-своєму важкий, але ми наростили показники роботи. Звісно, це було б неможливо без змін, які відбулися в законодавстві: Кабінет Міністрів затвердив типову угоду, що значно спростило легальний видобуток бурштину. Це дало нам можливість працювати в лісі.

Зі складнощів: є постійний лісокористувач в обличчі ДП «Ліси України» і є типова угода, яка дозволяє нам проводити розвідувальні і видобувальні роботи в межах наших спеціальних дозволів. Але є такий момент, що роботи можна проводити виключно на територіях, які вивільнені від лісових насаджень та чагарників. Відповідно, ми напряму пов'язані з вирубками, які проводять лісхози», – зазначив Анатолій Капустюк.

Вирубки дерев та чагарників у підприємства «Ліси України» відбуваються на заздалегідь запланованих територіях. Тож дотепер виникали певні складнощі у роботі «Волиньприродресурсу»:

«Наприклад, ми кажемо, що нам потрібно ось тут вивільнити. Чуємо у відповідь: добре, але на цій ділянці в нашому плані вирубок наразі немає. Перевірте на наявність бурштину поки інші території, де вже відбулася вирубка. Ми заходимо, проходимо кількасот гектарів, там, де у них проведені рубки, а на тих ділянках навіть глина відсутня. Тобто бурштину немає, а є витрачені великі кошти на проведення польових та геологорозвідувальних робіт», – зауважив Анатолій Капустюк.

Проте, Кабінет Міністрів ввів новий вид вирубки лісів для цілей, не пов'язаних з лісокористуванням, тому у КП «Волиньприродресурс» пішли шляхом укладання сервітуту, аби скористатися такими нововведеннями у межах своїх ліцензійних площ.

«Відповідно до таких змін надрокористувач може звернутися до лісокористувача, маючи спеціальний дозвіл та оцінку впливу на довкілля видобутку на конкретній ділянці, і протягом 10 днів лісокористувач вивільняє від дерев та чагарників цю територію», – розповів Анатолій Капустюк.

«Такі зміни значно спростять доступ до територій після проведення розвідки та дадуть можливість наростити показники діяльності підприємства по видобутку бурштину щонайменше у 5 разів. Тобто, якщо за цей рік ми дали показник у 115 мільйонів по бурштину, то в нас є всі прогнози підняти позначку до 500-600 мільйонів.

Бурштину у нас вистачить, головне - до нього підступитися. Майже всі ці території вкриті лісом. Внесення таких змін на законодавчому рівні - це систематична робота з депутатським корпусом, з профільними комітетами, з Міністерством екології, вони надзвичайно позитивно впливають на видобувну галузь та сприяють тому, щоб бюджет країни наповнювався», – зазначив Анатолій Капустюк.

Після проведених робіт по всіх територіях, які відпрацювало підприємство, реалізують біологічну рекультивацію та засадження рослинами. За словами Анатолія Капустюка, волинський бурштин уже впізнають на світовому рівні, адже його якість відповідає найвищим стандартам:

«Майже 90-92% нашого бурштину купує Китай, далі – Польща, Литва і дуже невеликий відсоток – Україна. Зокрема в Україні реалізовуємо бурштин мілкої фракції, з нього виготовляють картини, ювелірні вироби тощо.

А у китайській культурі бурштин – один з головних дорогоцінних каменів, вони вірять у його лікувальні властивості. А ми дуже детально підходимо до відбору та сортування по групах якості бурштину. Це відмітили наші клієнти, тому й купують у нас, бо чітко знають, що камінь ідеальний».

На Волині за рік видобули майже 15 тонн бурштину (фото)На Волині за рік видобули майже 15 тонн бурштину (фото)На Волині за рік видобули майже 15 тонн бурштину (фото)На Волині за рік видобули майже 15 тонн бурштину (фото)На Волині за рік видобули майже 15 тонн бурштину (фото)На Волині за рік видобули майже 15 тонн бурштину (фото) 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 лютого 2024
26 січня 2024
24 січня 2024
20 листопада 2023
18 листопада 2023
14:21
16 листопада 2023
29 липня 2023
19 червня 2023
03 травня 2023
01 травня 2023