Поділитись:

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

П'ятниця, 05 січня 2024, 12:00
Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

2023 рік був доволі насичений на політичні події у місті, які не оминули очільника Луцька Ігоря Поліщука. Якщо початок року був більш-менш спокійним у кар'єрі мера, то його закінчення запам'ятається надовго. Адже тут і скандали довкола військових, кабальні схеми на оренді котельні та мирні акції протесту з активістами.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» зібрали до купи усі «зашквари», в які потрапляв очільник міської ради Поліщук.

На початку року міська рада почала говорити за військове ПДФО, реставрацію Гостинного двору Прайзлерів та виселення коледжу харчових технологій зі Старого міста. Закінчували ж рік ухваленням бюджету громади на наступний 2024-й.

Міська рада бідкалася, що військові перестали наповнювати луцьку казну, а пішли у Ківерці

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Ввечері 13 березня 2023 року на фейсбук-сторінці Луцької міської ради з'явився допис про те, що 100-та окрема бригада територіальної оборони не сплачує податків до бюджету Луцької громади. Міський голова Луцька Ігор Поліщук у розмові із нашими журналістами зазначив, що такий розподіл податків від військових вважає дещо несправедливим.

«Я вважаю певною несправедливістю такий стан справ, оскільки ті військовослужбовці, які проживають у Луцьку, і які є жителями нашої громади, сьогодні своєю кров'ю заробляють ці гроші, і сплачують податки з них. Я думаю, вони хочуть, щоб ці податки йшли, по-перше, на допомогу сотій бригаді. Крім того, на мою думку, військові хочуть, щоб вигодонабувачами цього податку були їхні рідні, дружини, батьки, які живуть у цьому місті, ходять тут в лікарні, користуються громадським транспортом, їхні діти, які ходять у садочки, школи, гуртки, власне, на підтримку і розвиток яких і йдуть ці кошти. А не в якесь інше місто, до якого вони не мають відношення», – пояснював Ігор Поліщук.

Конфлікт з луцькими урбаністами через Гостинний двір Прайзлерів у Старому місті

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Члени громадської організації «Семиярусна гора» облаштували у занедбаному дворику публічний простір. Проте 23 грудня 2022 року міська влада почала підготовчі роботи до процедури державно-приватного партнерства, за умовами якої на цю територію повинен «зайти» інвестор, який реставрує пам'ятку, відкривши тут власний бізнес.

Проте як виявилося згодом класичного конкурсу на реставрацію не було, адже у ньому брав участь лише один учасник, який й отримає пам'ятку в користування на 32 роки. Луцькі ж архітектори зауважували, якби міська рада проводила відкритий архітектурний конкурс міжнародного формату, то Луцьк міг би отримати набагато більше вигоди, бо зараз до України прикутий великий інтерес.

Учасники «Семиярусної гори» намагалися відстояти права громадськості на дворик і вимагали провести відкритий архітектурний конкурс. Проте в результаті отримали тільки судову тяганину з владою, яка триває й досі.

Виселення студентів з приміщення коледжу харчових технологій

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Весною 2023 року Луцька міська рада хотіла направити офіційне звернення прем'єр-міністру Денису Шмигалю та Міністру освіти і науки Оксену Лісовому з проханням змінити місце розташування закладу та передати будівлю на баланс міста. У документі нарікали на директора закладу Ігоря Корчука, який, за словами владців, перешкоджав діяльності музейного простору, що знаходиться на території закладу.

Освітян за будь-яку ціну хотіли виселити з приміщення, але навіть не пропонували альтернативи, куди ж тим податися. Проте через увагу громадськості до цієї ситуації та активну позицію коледжу, усі лишились на місцях. А музейний простір «Окольний замок», до слова, безперешкодно працює і ніхто, як зазначала влада, йому не перешкоджає.

Перші мітинги та вигуки «Ганьба!» в обличчя міського голови Поліщука

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Місцеві активісти та волонтери згуртували лучан, аби ті підтримали заборону капітальних видатків на будівництва доріг та інших непершочергових витрат під час війни. На цю зустріч з'явився і міський голова, якого зустріли не надто привітно. У центрі Луцька біля пам'ятника Тарасу Шевченку 27 жовтня 2023 року місцеві активісти та лучани скандували міському голові Ігорю Поліщуку «ганьба».

Брехня військовим про виділення 1,5 мільярда допомоги

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

29 листопада мер сказав військовослужбовцям, що 1,5 мільярда гривень у 2024 році можна виділити на допомогу, але під час сесійного засідання рішення «завалили».

Віч-на-віч Поліщук говорив воїнам, що такі кошти можна спрямувати, проте у сесійній залі картина змінилася й розпочалася словесна перепалка між мером та військовими. В результаті Луцька міська рада на чолі з Ігорем Поліщуком не ухвалила зміну до рішення про 1,5 мільярда. Згодом депутатка Алла Доманська та депутатка Алла Надточій запропонували якщо не 1,5 мільярда, то хоча б не менше 800 мільйонів витратити на допомогу, але їх пропозиції також забракували й рішення не ухвалили. Тому військові одразу й відреагували й почали вигукувати меру Поліщуку в обличчя «Ганьба!».

Проте вже під час грудневої сесії Ігор Поліщук запропонував закласти у програму підтримки військових частин 1,5 мільярда гривень. Рішення ухвалили, хоч, як наголошували депутати, воно лише ілюструє наміри витратити ці кошти, але фактично цієї суми у бюджеті немає.

Мер «пропихнув» кабальну схему з орендою котельні на Карбишева

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Луцька міська рада на чолі з Ігорем Поліщуком під час війни продовжує покривати схему з орендою славнозвісної котельні на вулиці Карбишева ще на три роки – для міста це коштуватиме понад 100 мільйонів.

Як зазначав у своєму телеграм-каналі депутат Луцької міської ради Андрій Лучик, «рвачі в мерії на чолі з Ігорем Поліщуком продовжують обкрадати лучан та заганяти місто в орендну кабалу». Ще будучи звичайним депутатом у раді, Поліщук активно критикував тодішню владу через оренду котельні. Проте вже у 2023 році, під час повномасштабного вторгнення, коли військові як ніколи потребують допомоги, мер Луцька заявляє, що міська рада змушена платити приватним власникам котельні шалені суми за оренду, адже просто немає іншого виходу.

Дороги у Луцьку ремонтують фірми, пов'язані з оточенням нардепа Ігоря Палиці

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Відомий всеукраїнський журналіст-розслідувач Юрій Ніколов, який викрив корупційні скандали із закупівлями Міністерства оборони України яєць по 17 гривень за штуку та зимових курток для воїнів, на яких хотіли «наварити» мільйони з бюджету, звернув свою увагу і на діяльність Луцької міської ради на чолі з Ігорем Поліщуком.

Цього літа міськрада оголосила тендер на ремонт бульвару Дружби Народів, що в районі ЛПЗ. Тоді за цей підряд змагалися дві фірми, проте мерія зробила усе для того, аби переміг потрібний учасник і кошти лучан-платників податків пішли в кишеню оточенню народного депутата Ігоря Палиці.

Луцький мер покриває незаконну ліквідацію дочірнього підприємства «Луцькводоканалу» «Еводи Трейд»

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Як грім серед ясного неба на вересневій сесії Луцької міської ради опинилося питання про ліквідацію цієї, як говорили, «успішної» фірми. Ліквідовували її з неабияким поспіхом – депутати дозвіл не дали, а вже наступного дня дирекція «Еводи» самовільно заявила про закриття компанії. Епопея довкола цього підприємства триває вже давно. Ми неодноразово писали про те, що «Евода» грузне у боргах та судовій тяганині, але керівництво запевняло міську раду, що все нормально. Як бачимо, тепер підприємство конче хочуть ліквідувати, навіть в обхід сесійної зали та закону.

Однак у статуті «Евода Трейд» чітко прописано, що з питань основної діяльності воно підзвітне та підконтрольне Засновнику (КП «Луцькводоканал»), Луцькій міській раді, виконавчому комітету та міському голові. Відповідно, свою ліквідацію, «дочка» водоканалу має узгоджувати з міською радою. Оскільки міський голова Ігор Поліщук ніяк не реагував на явне порушення закону, Андрій Лучик направив йому депутатське звернення з проханням розпочати службову перевірку щодо перевищення службових повноважень посадових осіб КП «Луцькводоканал» при ліквідації ДП «Евода Трейд». Але мер сказав, що не бачить підстав для проведення перевірки.

Луцькрада двічі хотіла дати квартиру заступнику Волиньради як військовослужбовцю

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

У липні заступнику голови Волинської обласної ради Григорію Пустовіту та його родині вперше хотіли виділити квартиру у Луцьку, яка мала б піти військовослужбовцям Збройних Сил України та членам їх сімей.

Проте серед військових якимось чином опинився й заступник очільника Волиньради пан Пустовіт. Йому, дружині та синові мали виділити двокімнатну квартиру на вулиці Арцеулова. Загальна площа приміщення – 64,7 м2, а житлова – 31,4 м2.

Вдруге ж це рішення під час засідання виконкому хотіли пропихнути уже в листопаді, проте з квартирою так і не вийшло.

Мер блокував у соцмережах активістів за негативні коментарі щодо його роботи

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

У Луцьку під час маршу активісти вимагали у мера Ігоря Поліщука розблокувати їх у фейсбуці. На дверях міськради вони лишили своєрідний «лист щастя» з вимогами до чинної влади на чолі з Ігорем Поліщуком. Серед іншого вони вимагали мера бути відкритим та розблокувати їх у фейсбуці.

«Він має бути відкритим з громадою. Через негативні коментарі він блокує людей, тому моя персональна вимога – Поліщук, розблокуй у фейсбуці!» – розповіла одна з учасниць.

Дороговартісна техніка Apple за кошти платників податків у кабінеті мера

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Ще у січні та березні 2021 року виконавчий комітет Луцької міської ради за кошти громади придбав комп'ютерну техніку на 100 500 гривень, якою зараз користується мер Ігор Поліщук. Про це повідомив депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик у своєму телеграм-каналі.

Купували ж міському голові планшет та комп'ютер, а відповідні закупівлі можна знайти на майданчику Prozorro. Проте на ринку можна було б знайти й дешевші пропозиції з такими ж характеристиками, але за вдвічі меншу ціну. Проте чомусь виконавчий комітет вирішив кувати лучан-платників податків саме брендовану техніку Apple.

«Запізнілі» тендери та їхня невідповідність з виконаними роботами

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

У середині жовтня мер Поліщук пише про те, що реконструкція частини проспекту Волі добігає кінця: залишилося встановити лише розумні зупинки. Але, власне, саме в той час завершуються тендерні процедури й 31 жовтня укладається договір на 60 мільйонів гривень між Департаментом житлово-комунального господарства Луцької міської ради та ТОВ «Луцькавтодор-сервіс».

За цим договором за роботи, які будуть виконані у листопаді-грудні цього року, ще до кінця року місто має сплатити 5 млн грн, а за роботи, які будуть виконані в січні-лютому 2024 року, треба буде сплатити ще майже 55 млн грн. Проте згодом з виконавцем уклали додаткову угоду, відповідно до якої у 2023 році місто вже має заплатити 55 млн, а у 2024 – 5 млн. І найсмішніше – озеленення прибудинкових територій у грудні-січні на понад 8 млн грн...

Міськрий голова проігнорував бюджетні слухання й не вийшов до лучан

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

У Луцькій міській раді 18 грудня відбулися громадські слухання щодо формування бюджету громади на 2024 рік, на які мер Ігор Поліщук просто не з'явився. Тоді відповідати на незручні запитання громади прийшли його заступниця Ірина Чебелюк та очільниця департаменту фінансів Лілія Єлова.

Така поведінка Поліщука обурила громадськість.

Луцька влада бере 10 млн євро кредиту, але не знає, хто і як гаситиме мільйонні відсотки

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Луцька влада візьме кредит на суму в 10 мільйонів євро (у гривнях – близько 400 млн), які планує витратити на реконструкцію водопровідних мереж. Відповідне рішення ухвалили на сесії 20 грудня. Проте невідомо, хто ж платитиме відсотки по кредиту, а це близько 100 мільйонів гривень. Бо ж в бюджеті на це немає коштів, а «Луцькводоканал», для якого й беруть кредит, ще не має необхідного дозволу його гасити.

З бюджету платити мільйонні відсотки не вийде, бо коштів не передбачали, і водоканал зараз теж не може його оплачувати, бо ще не отримав на це дозвіл. Ба більше, невідомо, чи комунальне підприємство «потягне» цю заборгованість, адже, за словами Лілії Єлової, платити Луцькводоканал буде «за можливості». Але якщо можливості не буде, то на кого ж повісять борг – невідомо.

Маніпуляції з допомогою військовим

Підсумки 2023: у які скандали «влітав» мер Луцька Поліщук протягом року (фото)

Усі добре пам'ятають заяви міського голови Ігоря Поліщука про те, що Луцька громада у порівнянні з іншими українськими містами виділила у 2023 році багато мільйонів на ЗСУ.

Керманич міста посилається на авторитетне видання «Forbes». Як зазначила депутатка Луцької міської ради від фракції Громадянський рух «Свідомі» Алла Надточій на своїй сторінці у фейсбук, ці цифри які наведені у матеріалі – некоректні, адже «Виділити кошти – не означає витратити».

Зокрема, раніше очільниця департаменту фінансів Лілія Єлова сказала, що з 250 мільйонів виділених на ЗСУ у 2023 році бюджетних коштів місто змогло використати станом на 18 грудня 2023 року лише 118 мільйонів. Це означає, що Луцьк займає далеко не провідні позиції у цьому списку.

***

Ось такю «важкою та плідною на результати» була робота міського голови Поліщука у 2023 році. Чого ж чекати лучанам від Поліщука наступного року, нам лишається тільки здогадуватись...

Нагадаємо: депутатка Луцькради Алла Надточій запропонувала провести радикальні кадрові зміни через неефективну роботу з військовими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів