Поділитись:

Луцький міськвиконком уклав договір про воєнізовану охорону на 1,5 млн, бо боїться працювати у громаді

Вівторок, 09 січня 2024, 11:51
Луцький міськвиконком уклав договір про воєнізовану охорону на 1,5 млн, бо боїться працювати у громаді

Виконавчий комітет Луцької міської ради уклав договір про воєнізовану охорону на 1,5 мільйона гривень.

Про це повідомив депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик на своїй сторінці у фейсбук.

«В перший день нового року Луцький міськвиконком уклав договір про воєнізовану охорону на 1,5 млн гривень. Закупівлю оприлюднено на Прозоро. Договір укладено із Поліцією охорони. Не пригадую, щоб раніше Луцькою міськрадою укладалися договори саме про воєнізовану охорону. А чи вважаєте ви доцільним замовляти воєнізовану охорону для приміщення Луцької міської ради?» – пише Андрій Лучик.

Скриншот тендеруСкриншот тендеру

У тендерній документації пояснюють, що така охорона потрібна, аби не допустити проникнення сторонніх осіб та нападу на будівлю.

«З метою забезпечення належної охорони адміністративної будівлі виконавчого комітету Луцької міської ради, недопущення проникнення на їх територію сторонніх осіб, запобігання та, за необхідності, відбиття нападу на обʼєкт охорони існує потреба в їх охороні з наявністю груп швидкого реагування, які мають прибути до об'єкта охорони та наявності пунктів централізованого спостереження», – йдеться у документі.

Проте луцькі активісти мають іншу думку щодо цього. Як зазначив один ініціаторів групи «Дрони замість бруківки» Анатолій Котлюк у коментарях під дописом, дуже дивно, що договір про охорону укладають майже через два роки після початку великої війни.

«Дійсно такі договори не укладалися. Дивно. Від кого цей захист має бути? Якщо від ДРГ, то аж під кінець другого року вторгнення це зробили?» – пише активіст.

Активіст Сергій Рижков взагалі закликав бойкотувати цю закупівлю та надіслати на неї скарги. Він вважає, що міська влада на чолі з Ігорем Поліщуком не почула активістів і провела цей тендер щодо охорони невідомо від кого і для чого.

«Друзі, на жаль, ні міський голова Ігор Поліщук, ні міська рада в вигляді виконкому не почули нас. Депутати взагалі не в курсі. І провели оцей тендер з охорони будівлі міської ради, невідомо від кого і для чого. При тому, що сторож там і так є. 1,5 млн це дуже багато матеріалів і засобів захисту для ЗСУ. Закликаю всіх оскаржувати його через Держаудитслужбу», – пише Рижков.

Він додає, що для того, аби оскаржити закупівлю потрібно перейти за посиланням, знайти кнопку «інформувати про порушення» та надіслати відповідну скаргу:

  1. Луцька міська рада є органом, що представляє міську громаду та здійснює від її імені та в її інтересах функції й повноваження міського самоврядування, визначені Конституцією та законами України;
  2. Згадана закупівля не відповідає пріоритетним витратам, визначеним в рішенні ЛМР «Про окремі питання формування проєкту бюджету Луцької міської територіальної громади на 2024 рік» від 29.11.2023;
  3. Згадана закупівля не відповідає запитам та потребам громади, які чітко артикулюються під час щомісячних вуличних походів на тему «Дрони замість бруківки»;
  4. Згадана закупівля не відповідає інтересам військовослужбовців та військовослужбовиць, які мали б першочергово отримати засоби індивідуального захисту та оборони, а не воєнізовану охорону в тилу;
  5. Згадана закупівля виражає неспроможність Луцької міської ради відповідати перед громадою за недоцільність використання коштів під час війни;
  6. Згадана закупівля демонструє нам, що Луцька міська рада боїться працювати в Луцькій громаді.

Сергій Рижков заявив, що їхня вимога до міськради – скасувати цю закупівлю. Таку ж вимогу висунули й активісти громадської організації «Семиярусна гора».

«Луцька міська рада планує виділити майже 1,5 млн грн поліції охорони для «недопущення проникнення на їх територію сторонніх осіб, запобігання та, за необхідності, відбиття нападу». Наша команда вважає таку закупівлю недоцільною і несправедливою. Згадана закупівля демонструє нам, що Луцька міська рада боїться працювати в Луцькій громаді. Постає питання навіщо нам така міська рада?» – пишуть активісти на своїй фейсбук-сторінці.

Тому вони теж вимагають у чинної влади скасувати цю закупівлю.

Нагадаємо: Луцький міський голова Ігор Поліщук не відповідає на запити військових та не є повністю прозорим у питанні закупівель для армії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024