Поділитись:

Терор підлеглих, звільнення неугодних і захмарні премії: деталі господарювання Василенка (відео, оновлено)

Понеділок, 08 січня 2024, 20:59
Терор підлеглих, звільнення неугодних і захмарні премії: деталі господарювання Василенка (відео, оновлено)

Преміювання «своїх», звільнення за «непокору», порушення закону, шантаж...Цей список можна продовжувати довго, і усе це стосується однієї людини – скандально-відомого Василя Василенка, який нещодавно повернувся на Волинь з Хмельницької області, очолювати тут управління архітектури та містобудування.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Конкурент TV».

До журналістів потрапили документи, які надіслали до редакції на правах анонімності. З них можна зрозуміти, як насправді «працював» Василенко, очолюючи Держгеокадастр Хмельниччини, чому на нього відкрили дисциплінарне провадження та хто йому у всьому допомагав.

Після низки земельних скандалів на Волині у 2015-2016 роках, коли Василенко очолював тут обласне управління Держгеокадастру – він поїхав очолювати аналогічну посаду на Хмельниччину. Місце роботи чиновник Василенко змінив, а старі звички – залишились.

Роботу вже у Хмельницькому Василенко організував у своєму стилі. Про це свідчить звернення колективу головного управління держгеокадастру у Хмельницькій області, яке анонімно написали його колеги до заступника голови Держгеокадастру після того, як їм увірвався терпець:

«В головному управлінні Держгеокадастру у Хмельницькій області процвітає “схема”, при якій начальнику головного управління Василю Василенку, його заступнику Олені Ланевич та працівникам, які лояльні та ниближені до них, призначаються високі відсотки надбавки за інтенсивність, які в кілька разів перевищують середні по головному управлінню, а решті, тобто основній частині працівників, керівник головного управління призначає низькі відсотки надбавки за інтенсивність».

Згідно з заявою, пан Василенко не соромився собі та своїй заступниці Ланевич призначати премії у розмірі у 100% посадового окладу. А от про іншу заступницю – чомусь й взагалі забуває, призначаючи їй премії аж 0%.

Іншим працівникам Василенко призначає надбавки у розмірі 40%, хоча, як наголосили обурені ексколеги, навіть і їх не виплачували. Як стверджують у заяві, чомусь платили фактично удвічі менше – усього 20%. А ось своїх наближених Василенко не ображав. Ось наприклад: 120% – подрузі власної заступниці Олени Ланевич, начальниці управління землеустрою Зятюк Наталії, ще 130% «зверху» для іще однієї подруги Олени Ланевич Людмилі Нестеренко, а персональному водію, який за дивним збігом обставин і взагалі обіймає посаду головного спеціаліста бухгалтерського обліку Олегу Ковалю – аж 140%.

Відомо, що такі надбавки виплачувались працівникам у травні 2023 року. Жодних обґрунтувань на підставі чого вказані працівники систематично «заслуговували» такі фантастичні надбавки не наведено – вказали працівники у скарзі.

Таке «керування» Василенка та його заступниці Ланевич, згідно з викладеного у документі, шокує. Бо ж, як стверджують працівники, пізніше їхнє керівництво і зовсім вдавалось до шантажу та навіть погрожували мобілізацією:

«Нещодавно вона (Олена Ланевич) зібрала весь колектив і повідомила працівникам Головного управління про те, що якщо поведінка працівників не буде в певних аспектах її задовольняти, то таким працівникам, а це стосується чоловіків, в кращому випадку буде анульовано відстрочку від мобілізації, а в гіршому – протягом 24-ох годин вони будуть звільнені»

Працівники у листі наголошують, що ці слова далеко не пустий звук, бо таке вже траплялось. Спочатку людей звільняють, за наказом (не важливо, чи такий наказ відповідає законодавству), а далі нехай працівник судиться за поновлення на посаді собі на втіху. А якщо суд таки визнає його звільнення неправомірним, і зобов’яже сплатити йому середній заробіток за час вимушеного прогулу та компенсацію моральної шкоди, то таку оплату буде здійснено аж ніяк не з власної кишені, а виключно коштом держави, тобто коштом тих же коштів, які могли б бути виплачені працівникам головного управління знову ж таки в якості зарплати.

Таку робочу «схему», як зазначають працівники у скарзі, налагодив сам Василенком, який роками раніше, протягом всього кількох днів звільнив майже 2 десятки працівників, які, на його думку не були лояльні до нього, звівши фактично з ними особисті рахунки.

На Волині Василенко запамʼятався теж низкою скандалів, Коли очолював тут управління держгеокадастру. Йдеться ж про численні оборудки пов'язані із землею. Змінивши Волинь на Хмельниччину, він вочевидь продовжив працювати за тими ж схемами.

«Сертифікований інженер-землевпорядник, «наближений» до керівництва Головного управління через свій електронний кабінет направляв заяву про виправлення помилки, розляд якої залишався в Хмельницькій області, а “козирний” державний кадастровий реєстратор опрацьовував таку заяву».

Цікаво, що розглядала усі заяви одна конкретна людина – Любов Ткачук. Як вказують автори звернення, йдеться про ті документи, які порушують норми законодавства, і які не були б позитивно опрацьовані, якби вони були б направлені за принципом випадковості до реєстраторів з інших областей. Як от, до прикладу земельні ділянки, яким змінено цільове призначення. Як зазначають аноніми, таким чином вищезгадана пані Любов Ткачук нібито неправомірно змінила цільове призначення понад 500 ділянок.

У травні 2021 року на адресу Головного управління надійшло звернення від керівника Чорноострівського професійного аграрного ліцею, в якому зазначено, що землі, на які було надано дозволи громадянам, використовуються цим навчальним закладом, а також у зв'язку із наявністю на цих землях особливо цінних грунтів, вони перебувають на державній експертизі в Держгеокадастрі України. Ба більше, їх частина належить до особливо цінних земель.

Цей лист на розгляд направили до такої собі Наталії Зятюк, яка як нагадаємо, за наказом Василенка отримує чималу надбавку до зарплати – тобто як вже можемо зрозуміти, тому й «зручна”»для керівництва. Бо ж незважаючи на усе вищезгадане – проєкти землеустрою затверджуються, а земельні ділянки передаються таки у власність громадянам.

Зазначимо, що нині за цим фактом відкрито кримінальне провадження, у якому Василенко є підозрюваним. Усього, протягом 2022 року тамтешня прокуратура подала 24 позовні заяви до головного управління про визнання недійсним цих наказів. Як йдеться у документі: 4 справи перебувають на розгляді, а по 20-ти справах прийняті рішення про визнання недійсними наказів Головного управління.

Детальніше – дивіться у сюжеті:

До редакції сайту новин Волині «Конкурент» звернулася вищезгадана Олена Ланевич з проханням висвітлити і її точку зору. Нижче подаємо її допис без змін:

 «На Хмельниччині починаючи з 2012 року змінилось близько 15 керівників обласного Держгеокадастру. Область постійно попадала у земельні скандали. Керівники головного управління постійно змінювались, а земельні скандали, кримінали продовжувались. Це відбувалось через наявність в області "злочинного угруповання" в складі керівників структурних підрозділів обласного Держгеокадастру (які багато років працюють в головному управлінні, і навіть не бояться декларувати десятки земельних ділянок вартістю багато мільйонів гривень), окремих кадастрових реєстраторів, власників землевпорядних організацій і "земельних рішал". На даний час цим питанням займаються правоохоронні органи. Коли відсторонили Василенка, це злочинне угруповання вирішило також позбутись мене, щоб не заважала їхнім корупційним схемам, підкидуючи анонімні листи до Держгеокадастру та ... окремих ЗМІ.

В червні 2023 року мені було надано доручення керівника перевірити факти виконання Указу Президента, яким припинено проведення перевірок усіма інспекціями, в тому числі земельною, на час війни, щоб не дратувати і не штрафувати (обілечувати) наших громадян. Мною виявлені факти ігнорування Указу Президента України, без відома керівника проводились перевірки та нараховувались шкода заступником начальника обласного Держгеокадастру, про що було повідомлено керівництво Держгеокадастру України, яким відкрито дисциплінарне провадження щодо начальниці обласної земінспекції. Додатково мною  виявлені факти порушення законодавства декількома кадастровими реєстраторами (реєстрація земельних ділянок за підробленими державними актами, зміна цільового призначення, зміщення, переміщення, зняття арешту з земельних ділянок), для прикриття своїх дій та з метою звільнення мене, вищезазначена заступниця та працівники які прикривають порушення законодавства написали анонімне повідомлення до Держгеокадастру після чого на мене відкрили дисциплінарну справу, та дали догану але не за преміювання працівників та порушення законодавства кадастровими реєстраторами, а за іншими виробничими питаннями. Додатково хочу зазначити, що анонімні звернення розгляду не підлягають,  крім анонімних повідомлень про порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції», перед дисциплінарним провадженням «анонімка» розглядалась на предмет наявності корупційних проявів у діях Василенка і мене, висновок – корупційних проявів не виявлено. 

Вважаю, що дана дезінформація, яка була надіслана для розповсюдження на просторах ЗМІ людьми, які роками порушують закони України, які, все життя працюючи у державній службі, мають у власності по чотири квартири, нежитлові приміщення та згідно декларації по 30 га землі, і це без землі батьків та родичів, де ще десятки і сотні гектарів земель.  Звинувачуючи мене у всіх своїх  корупційних схемах, адже, виживши Василенка, а я й на далі працюю в Головному управлінні Держгеокадастру у Хмельницькій області, чим їм і заважаю, контролюючи їх діяння, а саме порушувати Указ Президента, адже й надалі проводять перевірки з нарахуванням шкоди, попри військовий стан, реєстрація земельних ділянок за підробленими державними актами, незаконна зміна цільового призначення, зміщення, переміщення, зняття арешту з земельних ділянок і це все з порушенням законодавства. І це здійснювало ціле угруповання. Хтось робив, хтось брав гроші, хтось закривав очі. З метою виявлення та подання в правоохоронні органи матеріалів, мною як керівником було надано доручення контролюючому управління про перевірку усіх дій щодо внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру реєстраторами, дане доручення було проігноровано та не виконане, вважаю, що ці корупційні схеми в інтересах цих же працівників, які написали анонімку і вчиняли правопорушення.

Звинувачення щодо скасування бронювання щодо мобілізації чоловіків-чиновників управління та звільнення за 24 години – це повний наклеп, тому що, хто читає законодавство, знає, що це неможливо.  Хоча здоровенні хлопці з головного управління, які регулярно ходять в спортзал, і на їх авто немає позначок , що за кермом інвалід, може б і не жалілися б, що їх я, жінка,  хоче відправити у ТЦК.

Щодо визначення розміру преміювання та розміру надбавки керівництву Головного управління В. Василенку, О. Ланевич, та заступниці Н. Дорофеєвій повідомляю наступне: преміювання та надбавку за інтенсивність керівництву погоджує Держгеокадастр України. Дорофеєва отримувала менші відсотки премії і надбавки  у зв’язку із тим , що Указом Президента України призупинені перевірки, тобто земельна інспекція не працювала. ЗА ЩО ЇМ ПЛАТИТИ ПРЕМІЇ.

Стосовно вищезазначених працівників повідомляю наступне: надбавки та премії працівникам встановлюються на підставі по мірі зайнятості працівників та Положення про застосування стимулюючих виплат державним службовцям Головного управління Держгеокадастру, керівником Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області у межах економії фонду оплати праці має право встановлювати державним службовцям у відсотках до посадового окладу стимулюючі виплати, а саме надбавку за інтенсивність праці. Розміри надбавок Ковалю, Нестеренко, Зятюк в анонімці вирвані з контексту, не мають системного характеру. Адже у 2022 та 2023 роках такі ж надбавки у збільшеному розмірі отримували Способ, Дацкова, Яворська та інші. Для об’єктивності, думаю, потрібно взяти дані із декларацій. 

Стосовно преміювання працівників Головного управління повідомляю, що призначення надбавок підтверджується наказом, який візують більше 5 керівників структурних підрозділів головного управління (з можливостю висловити своє заперечення), і якщо зазначено в наказі відсоток надбавки, так він і оплачується (ні разу заперечень не було). 

Стосовно захмарних премій, отриманих мною, це є наклеп неперевірений, незважаючи, що я є керівником обласного рівня, в 2023 році мною отримано на заробітну карточку 215 тис. грн, це середня місячна виплата 17 920 грн., а у 2022 році середні заробітна плата згідно офіційних даних складала 19 000 грн. Слід зазначити,  порівнюючи декларації про доходи працівників та мою, я не набагато маю більшу річну заробітну плату, інколи і меншу, в 2021 році – 304 тис. грн отриманою мною, а у працівників середня – 213 тис. грн, в 2020 році – 318 тис. грн у мене,  середня в працівників – 350 тис. грн. Я як керівник обласного значення несу більшу відповідальність за працівників Головного управління, інколи за свій рахунок їжджу до Києва по робочих питаннях.  Так, у зв’язку з введенням військового стану, фінансування управління зменшилось, порівнюючи з минулими роками, чим їх це і не влаштовує. 

Зазначена анонімка недостовірна та містить наклеп на мене як на керівника, державного службовця та як жінку!!!

Нагадаємо: за останні кілька років Василь Василенко втрапив у низку скандалів. Його звинувачували у розпайовуванні земель з надрами бурштину, які згодом опинялися у власності немісцевих громад. Ще одна гучна справа була навколо Держгеокадастру, який очолював Василенко. Тоді говорили, що управління приховує інформацію про вільні ділянки від учасників АТО. Крім того, чинний очільник Управління містобудування потрапив у немилість депутатів Волинської обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 грудня 2023
16:38
13 грудня 2023
15:05
28 жовтня 2023
26 жовтня 2023
16:34
11 березня 2023
09:00
25 листопада 2021
10 лютого 2021
04 лютого 2021
14 січня 2021
07 жовтня 2019