Поділитись:

Що відомо про «зашкварного» Василенка, який очолив Волинську архітектуру

Четвер, 26 жовтня 2023, 16:34
Що відомо про «зашкварного» Василенка, який очолив Волинську архітектуру

Нещодавно Управління містобудування та архітектури Волинської обласної військової адміністрації очолив Василенко Василь Миколайович, якого підозрювали в махінаціях із землею.

Журналісти сайту новин Луцька та Волині «Конкурент» розшукали найбільші скандали, у які втрапляв новоспечений керівник.

За останні кілька років пан Василь втрапив у низку скандалів. Його звинувачували у розпайовуванні земель з надрами бурштину, які згодом опинялися у власності не місцевим громадам. Ще одна гучна справа була навколо Держгеокадастру, який очолював Василенко. Тоді говорили, що управління приховує інформацію про вільні ділянки від учасників. Крім того, чинний очільник Управління містобудування потрапив у не милість депутатів Волинської обласної ради.

Розпаював землі під бурштином на Маневиччині

У жовтні 2016 року депутат Волиньради Василь Столяр розповів, що начальник головного управління Держгеокадастру Василь Василенко розпайовує та віддає землі з надрами й до того ж не місцевій громаді. Тоді його дивувало, чому питанням щодо роздачі земель з надрами не зацікавились правоохоронні органи та прокуратура.

«Пан Василенко, земельник обласний після сесії, коли почули (карти ж є, і вони не таємні), що він розпайовує та віддає людям землі. Не місцевій громаді, а от таким пацанам, щоб потім продавати цьому підприємству. Чого Василенко ще на роботі – мені не зрозуміло. В Маневицькому районі розбиті землі вже під бурштином, а законом заборонено, якщо є інформація, що там знаходяться надра, такі землі продавати, передавати чи розпайовувати», – повідомляв тоді Василь Столяр.

Василь СтолярВасиль Столяр

Справа з приховуванням інформації від учасників АТО

Голова координаційного центру спілки воїнів АТО Волині Ярослав Мудрик у грудні 2016 року під час засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією звинуватив Держгеокадастр Волинської області у приховуванні від учасників АТО інформації про вільні земельні ділянки.

«Держгеокадастр не надає інформацію щодо вільних земель у Волинській області. Нам кажуть, що земель для індивідуального будівництва немає, і що це питання належить до компетенції сільських рад. А місцеві ради скаржаться на відсутність проєктної документації. У Луцьку, наприклад, знайшли і виділили лише одну земельну ділянку для загиблого воїна АТО. Кількість тих, хто воює на Сході і не отримує земельних ділянок, зростає. Роботу щодо надання земельних ділянок у Волинській області ми вважаємо неефективною», – зазначав Ярослав Мудрик.

Земельна ділянкаЗемельна ділянка

Тоді Василь Василенко проігнорував засідання постійної комісії.

Конфлікт з депутатами Волинської обласної ради

Вже на початку лютого 2017 року депутати Волинської обласної ради висловили незадоволення роботою начальника головного управління Держгеокадастру у Волинській області Василя Василенка. Тоді міністру аграрної політики повідомили, що Василенко не відповідає займаній посаді.

Після того, як керівник Держгеокадастру Волині прозвітував про свою роботу, тодішній голова Волиньради висловив чимало критики на адресу Василенка, звинувативши в тому, що він роздавав землі із потенційними покладами бурштину приватним фірмам.

«Він роздає бурштин, торф, мідь для того, щоб хтось збагачувався. В нас дефіцит бюджету – до 200 млн грн», – зауважив голова ради.

Під час лютневого засідання сесії 36 депутатів проголосували за те, щоб рекомендувати Уряду усунути Василя Василенка з посади.

Незаконна роздача земель на Світязі

На початку лютого 2017 року журналісти інформували, що екологія Волині може бути під загрозою, якщо традиції виділення земельних ділянок там не змінять.

Село СвітязьСело Світязь

Нардепи розповідали, що землю поза межами населених пунктів виділяють без урахування інтересів громади й роблять це таємно. У Києві, в центральному управлінні Держгеокадастру, на це закривають очі. Зі слів депутатів, землі навколо озера Світязь роздавали незаконно.

Волинська обласна рада тоді звернулась до міністра АПК із рекомендацією звільнити керівника Держгеокадастру на Волині Василя Василенка. Сам пан Василь заявив, що масових силових ухвал, які б визнавали незаконною видачу земель, немає.

Нагадаємо: Волинська митниця отримала нового очільника. Ним став Андрій Чаборай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18 січня 2024
08 січня 2024
28 грудня 2023
16:38
21 грудня 2023
13 грудня 2023
15:05
09 грудня 2023
28 жовтня 2023
06 жовтня 2023
07 вересня 2023