Поділитись:

В Еквадорі знайдене стародавнє місто, якому близько 2500 років

Неділя, 14 січня 2024, 04:12
В Еквадорі знайдене стародавнє місто, якому близько 2500 років

Археологи знайшли в тропічних лісах Амазонки величезне загублене стародавнє місто, де приблизно 2000 років тому проживало щонайменше 10 000 фермерів. Низку курганів і похованих доріг в Еквадорі вперше помітив більше двох десятиліть тому археолог Стівен Ростейн.

Про це повідомляє Science, – пише УНІАН. 

Зазначається, що нещодавнє картографування за допомогою технології лазерних датчиків виявило, що ці місця були частиною густої мережі поселень і сполучних доріг, захованих у лісистих передгір’ях Анд, яка проіснувала близько 1000 років.

«Це була загублена долина міст. Це неймовірно», — сказав Ростейн, який керує дослідженнями в Національному центрі наукових досліджень Франції.

За даними дослідждення, поселення були зайняті народом упано між приблизно 500 р. до н. і 300–600 рр. нашої ери – період, який приблизно співпадає з Римською імперією в Європі.

«Житлові та парадні споруди, зведені на понад 6 тис. земляних насипів, оточували сільськогосподарські поля з дренажними каналами. Найбільші дороги мали ширину 33 фути і простягалися на 6-12 миль», – ідеться у матеріалі.

Деякі вчені вважають, що тут могли проживати сотні тисяч людей. Це можна порівняти з приблизною чисельністю населення Лондона римської доби, найбільшого міста Великобританії.

«Це свідчить про дуже щільну окупацію та надзвичайно складне суспільство. Для регіону це справді особливий клас з огляду на його давність», — сказав археолог з Університету Флориди Майкл Хекенбергер, який не брав участі у дослідженні.

Своєю чергою Хосе Іріарте, археолог з Університету Ексетера, сказав, що для будівництва доріг і тисяч земляних курганів потрібна була б складна система організованої праці.

«Інки та майя будували з каменю, але люди в Амазонії зазвичай не мали каменю для будівництва — вони будували з глини. Це величезна праця. Амазонку часто вважають «незайманою пустелею, де проживають лише невеликі групи людей». Але нещодавні відкриття показали нам, наскільки складнішим насправді є минуле», – сказав Іріарте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів