Поділитись:

Виплати внутрішнім переселенцям в Україні скорочуватимуть

П'ятниця, 26 січня 2024, 09:00
Виплати внутрішнім переселенцям в Україні скорочуватимуть

Міністерство соціальної політики найближчими днями надасть зміни до 709 постанови про виплату допомоги на проживання внутрішнім переселенцям. Зміни передбачають продовження виплат для вразливих категорій ВПО, а саме: пенсіонери, люди з інвалідністю, жінки, жінки з дітьми, а також громадяни, які живуть на прифронтових територіях. Водночас виплати скорочуватимуть.

Про це повідомила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, – пише Суспільне.

За її даними, в Україні приблизно 4,9 мільйона людей, які вважаються внутрішніми переселенцями. З них 2,5 мільйони щомісяця отримують виплати.

«Кількість змінюється, вона дещо зменшилась, бо власне за статусом або за визначенням, люди, які виїхали за кордон і там проживають, вони не є ВПО, і постанова власне відрегулювала це питання. А також ті люди, які повернулися до своїх домівок. Вони теж не вважаються внутрішньо переміщеними особами, і тому незначно зменшується кількість. Але є люди, які виїжджають, і щодня триває евакуація. Тому ми розуміємо, що проблема є», — розповіла Верещук.

Ірина Верещук розповіла, що зміни з виплатами пов’язані зі зменшенням дохідної частини бюджету.

«Ми напряму прив’язані до рішень наших партнерів. Партнери ставлять вимоги постійно верифіковувати виплати з метою їх зменшення чи оптимізації. Йдеться про те, що за міжнародними лекалами 2 роки достатньо для того, аби адаптуватися», – сказала Верещук.

Вона розповіла, що у 2022 році Україна спрямувала на виплати переселенцям 57 мільярдів гривень. У 2023 році ця сума збільшилася до 73 мільярдів гривень.

Планується, що у 2024 році гроші на допомогу для ВПО знову становитимуть 57 мільярдів гривень.

«Ті найвразливіші (категорії населення — ред.) мають продовжити отримувати виплати, а ті, хто уже до прикладу адаптувалися, чи отримали житло, чи мають роботу високооплачувану… підходи мають бути більш справедливі», — уточнила міністерка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів