Поділитись:

Як мер Луцька Поліщук захищає «московську церкву» і замітає сліди незаконної діяльності (фото)

Четвер, 01 лютого 2024, 13:55
Як мер Луцька Поліщук захищає «московську церкву» і замітає сліди незаконної діяльності (фото)

У Луцьку на земельній ділянці, яка належить Храму Всіх Святих Землі Волинської УПЦ «МП», тривалий час під захистом мера Ігоря Поліщука незаконно здійснювали комерційну діяльність. Коли ж на це вказали депутат Луцькради Андрій Лучик, МАФи швиденько прибрали з території церкви.

Про це йдеться в телеграм-каналі депутата міської ради від фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Андрія Лучика.

У Луцьку на просп. Соборності на території собору Всіх Святих Землі Волинської УПЦ «МП» тривалий час були облаштовані кіоски, де торгували хлібом, товарами з Європи, а також чистили подушки. Жодних дозвільних документів, зі слів Андрія Лучика, Луцька міська рада на таку торгівлю не видавала.

Департамент муніципальної варти зафіксував цей факт, зазначивши, що у власників МАФів є договори оренди з громадою храму.

«Тепер важливий момент: цільове призначення земельної ділянки – для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій. Тобто є законна, а не просто політична підстава для припинення права постійного користування землі», – наголошує обранець громади.

Тож Андрій Лучик реєструє проєкт рішення на сесію, яким пропонує:

  1. Припинити право постійного користування землею.
  2. Зобов'язати департамент земельних ресурсів внести зміни у реєстр.

Проте під час погодження цього рішення виникли зауваження від юридичного і земельного департаментів:

  1. Згідно із земельним кодексом, припинення права користування внаслідок нецільового використання земельної ділянки здійснюється через суд.
  2. Факт встановлення нецільового використання ділянки здійснюється органами Держгеокадастру.

Частково погоджуючись із цими аргументами, Андрій Лучик запропонував внести зміни до свого проєкту рішення, щоб воно звучало так:

  1. Визнати факт нецільового використання земельної ділянки релігійною громадою УПЦ «МП».
  2. Юридичному департаменту відразу подати в суд.

«Адже є, як ідеться в Постанові Верховного Суду, «факт нецільового використання земельної ділянки можуть підтверджувати й інші докази», а не лише папери з Держгеокадастру», – зауважив Андрій Лучик.

Натомість більшість у Луцькій міській раді на чолі з мером Поліщуком «протягують» поправки до рішення, які кажуть:

  1. Звернутися до Держгеокадастру, щоб там перевірили земельну ділянку на предмет нецільового використання.
  2. ЯКЩО буде виявлено факт порушення – звернутися до суду.

«А Держгеокадастр таких порушень не виявить. Чому? Та тому, що до сесії (31.01) з ділянки Всіх Святих вже забрали два ларьочки. А перевірка Держгеокадастру прийде лише тоді, коли заберуть останній. Тому таким чином Поліщук вже може відкорковувати пляшку московського кагору», – пише депутат.

Та вже сьогодні, 1 лютого, одразу після сесії, яка відбулася напередодні, незаконні МАФи прибрали з-під стін храму Всіх Святих Землі Волинської. Тобто почали прибирати відразу після реєстрації проєкту рішення про припинення права користування земельною ділянкою.

01 лютого 2024 року (1 день після ухвалення рішення щодо землі)01 лютого 2024 року (1 день після ухвалення рішення щодо землі)

27 січня 2024 року (1 день після реєстрації проєкту рішення)27 січня 2024 року (1 день після реєстрації проєкту рішення)

22 листопада 2023 року22 листопада 2023 року

«Отже, на момент перевірки органами Держгеокадастру на земельній ділянці не буде ларьочків. Відповідно, в суд ніхто не подаватиме, щоб припинити право постійного користування землею УПЦ «МП», – резюмує Андрій Лучик.

Хто з депутатів захищав «московську церкву» під час голосування, можна подивитися в телеграм-каналі Андрія Лучика.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів