Поділитись:

Розповіли, як кава бадьорить організм, але є нюанс

П'ятниця, 02 лютого 2024, 05:29
Розповіли, як кава бадьорить організм, але є нюанс

Кава може знизити ризик раку на 20%, ризик діабету 2 типу та ризик хвороби Паркінсона на 30%.

Дослідження показало, що кава може знизити ризик інсульту на 20%. Інше дослідження понад 260 тис. осіб показало, що люди, які випивали чотири або більше чашок кави в день, майже на 10% рідше впадали в депресію, ніж ті, хто її не пив, – пише УНІАН.

Кава також може зробити вас розумнішими. Дослідження показало, що прийом кофеїну після навчального завдання покращує запам'ятовування до 24 годин по тому.

Але є одна проблема – кофеїн блокує зв'язування аденозину-нуклеозиду, який модулює фізіологічні процеси – з рецепторами в мозку. Коли аденозин не може зв'язуватися, ви відчуваєте бадьорість. 

Але не нескінченно. Коли ваше тіло розуміє, що аденозин не зв'язується, воно реагує створенням більшої кількості рецепторів. Дослідження 2012 року показало, що протягом трьох днів постійного прийому кофеїну кількість аденозинових, нікотинових і мускаринових (хімічних речовин, що модулюють збудливість нейронів) рецепторів значно збільшується.

Ось чому вам потрібна щоранку чашка кави, а після обіду ще парочка. Простіше кажучи, організм підвищує толерантність, а ефект знижується. А більше рецепторів означає, що ваше тіло ще більше хоче кофеїну. Ваш постійний стан під впливом кофеїну стає вашою новою нормою. 

Таким чином, хоча кава і приносить ряд переваг для здоров'я, потенційно знижуючи ймовірність раку, діабету, хвороби Паркінсона, при постійному вживанні приріст енергії і пам'яті практично зникає.

Якщо тільки ви періодично не натискаєте кнопку стоп. В дослідженні встановлено, що зміни рівня аденозинових рецепторів зазвичай змінюються після 7-денної перерви від кофеїну. Тижнева перерва знижує вашу толерантність і збільшує приплив сил, який ви відчуєте, коли знову почнете пити каву.

Фахівці відзначають, що не обов'язково різко кидати пити каву. Досить буде раз на місяць припиняти її пити на 7 днів. Або ж просто скоротити норму споживання, наприклад, замість двох-трьох чашок кави в день – всього одна. Ключовим є зменшення споживання протягом семи днів, щоб рівень аденозинових рецепторів знизився. Вчені пояснили, що один або два дні відмови від кави не будуть ефективні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів