Поділитись:

Що краще для зимового сезону: докатка або повноцінна запаска?*

П'ятниця, 09 лютого 2024, 11:22
Що краще для зимового сезону: докатка або повноцінна запаска?*

Сучасні автовиробники останнім часом відмовляються від повноцінних запасок. Особливо, коли мова йде про бюджетні марки авто. По-перше, це питання економії. По-друге, так вони збільшують місце в багажнику. Щоб компактно укласти п'яте колесо в спеціальний відсік, його оснащують більш високим профілем, але дуже вузьким плямою контакту. Чи може такий варіант стати повноцінною заміною запасного колеса, особливо, в зимовий період? Спробуємо розібратися.

Що краще для зимового сезону: докатка або повноцінна запаска?*

Особливості зимових шин

Всі водії знають, що в холодну пору року обережності на трасі потрібно дотримуватися особливо ретельно. І без того складні вітчизняні дорожні умови посилюються шаром снігу, крижаним накатом, сльотою, брудом і глибокими калюжами. Ось чому комплект гуми потрібно обирати дуже уважно.

Зимові покришки повинні відповідати безлічі критеріїв, щоб забезпечити дійсно безпечне водіння. Компаунд таких шин повинен добре адаптуватися до перепадів температур. Глибокі дренажні канавки швидко очищають пляму контакту від вологи і сніжної каші, щоб не допустити аквапланування, пробуксовок і слешингу.

Виробники зимових шин протягом багатьох років вдосконалюють технології виробництва, щоб домогтися найкращих результатів і створити дійсно надійну гуму. Вони постійно розробляють нові склади гумових сумішей, продумують дизайн протекторних малюнків, оскільки знають, з якими складними дорожніми умовами водії стикаються на зимовій трасі. Тут грає роль кожна дрібниця – від структури дренажу і форми протекторних блоків, до кількості ламелей.

Шашки протектора зимових шин оснащують великою кількістю прорізів або шипами, в залежності від моделі. Вони створюють додаткові кромки зачепа і відповідають за посилене зчеплення з дорожнім полотном в складних зимових умовах. Зимові покришки з передовими характеристиками від провідних світових виробників можна вигідно купити в інтернет-магазині Guma (ГумаЮа). У каталозі представлений величезний вибір моделей на всі випадки життя.

Як бачимо, повноцінна зимова шина в якості запаски стане справжнім порятунком, коли основне колесо пробито і вимагає заміни. А ось чи може докатка скласти їй конкуренцію в такій ситуації?

Що краще для зимового сезону: докатка або повноцінна запаска?*

Чому докатка для зими – це погана ідея

Таке колесо програє повноцінній шині за всіма параметрами. В першу чергу, параметрами. Воно має набагато меншу площу контактної плями, що призведе до дисбалансу коліс. Ось чому виробники автомобілів маркують докатки спеціальними позначками з обмеженням швидкості. Як правило, на такій шині не можна рухатися швидше 80 км/год.

Протекторний малюнок докатки теж залишає бажати кращого. В першу чергу, його глибина становить всього 4 мм, що неприпустимо для зимової гуми. Сучасні покришки для холодів можуть мати глибину протектора до 18 мм, що дозволяє успішно долати пухкий сніг і крижаний накат. 4 мм – це мінімальне допустиме значення, яке вказує, що шину пора терміново міняти.

У докатках дуже високий тиск, набагато більше, ніж це допускається в повноцінних зимових шинах. Тому поведінка такого додаткового колеса може бути абсолютно непередбачуваним в умовах низьких температур. Особливо, якщо шлях до шиномонтажу пролягає по ділянках траси, які покриті льодом і снігом.

Площа контактної плями у докатки дуже маленька. Особливо, для зимової дороги. Колесо практично не має контакту з дорожнім полотном, так що машина фактично їде на трьох колесах. Тому в холодну пору року краще знизити швидкість руху на докатці до 40-50 км/год. Так можна убезпечити себе та інших учасників дорожнього руху, звівши ризик виникнення аварійної ситуації до мінімуму.

Категорично заборонено здійснювати різкі маневри і повороти, якщо на автомобіль встановлена докатка. Через низький контакту одного колеса з дорогою, машину може сильно занести, і ви втратите управління.

Як бачимо, для зимового періоду такий варіант запасного колеса, як докатка, стане програшним рішенням. Вона не тільки не відповідає вимогам сезону за всіма параметрами, але і може привести до виникнення аварійної ситуації на дорозі. Краще придбати повноцінну запаску високої якості, щоб гарантовано убезпечити себе в складних дорожніх і кліматичних умовах.

Надрукувати
мітки:
коментарів