Поділитись:

Лучан штрафуватимуть за продаж і купівлю первоцвітів

Середа, 21 лютого 2024, 13:32
Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

З лютого по червень у Луцькій громаді посилять контроль за збереженням рідкісних та червонокнижних рослин, зокрема й первоцвітами.

Про це повідомляє відділ екології Луцької міської ради.

З приходом весни активізується торгівля рідкісними червонокнижними рослинами: підсніжником білосніжним (звичайним), підсніжником складчастим, білоцвітом весняним, проліском дволистим, шафраном Гейфелівим та цибулею ведмежою (черемшою).

«Практично всі весняні лісові квіти України є на межі зникнення. Щовесни заради наживи знищують мільйони первоцвітів. Найбільше страждають підсніжники, крокуси, сон-трава та черемша або цибуля ведмежа. Зірвавши всього одну стеблину з трьома первоцвітами, ми знищуємо 42-60 насінин. Для того, щоб виріс, наприклад, дорослий квітучий пролісок, потрібно від 5 до 8 років. Біологи попереджають: одного разу знищений в природі вид не відновиться вже ніким і ніколи», – зазначають екологи.

Пік торгівлі первоцвітами припадає на 7 – 8 березня.

Волинянам нагадують: торгівля первоцвітами (як продаж, так і купівля) є порушенням Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про рослинний світ» та Правил торгівлі на ринках.

З лютого по червень у Луцькій громаді посилять контроль за збереженням рідкісних та червонокнижних рослин. Органами контролю на ринках міста будуть проводити рейди з метою попередження та притягнення до адміністративної відповідальності порушників.

«Наголошуємо на тому, що заборонений продаж усіх диких червонокнижних квітів. Вмовляння, що нібито вони вирощені у теплиці чи біля хати, не мають значення, бо заборона стосується усіх рослин, занесених до Червоної книги України – головного державного документа, який оберігає рослинний та тваринний світ від повного знищення», – додають екологи.

Порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу тягне за собою накладення штрафу в сумі від 510 до 1700 грн та конфіскацію рослин (ст.88-1 КУпАП); ті ж дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України, – від 1700 до 3655 грн з конфіскацією рослин.

Якщо ви стали свідком незаконного продажу, збору чи транспортування ранніх весняних квітів, повідомте про це Державну екологічну інспекцію у Волинській області за телефоном: (0332) 72-33-96.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів