Поділитись:

Коли Прощена неділя у 2024 році: дата і як правильно просити пробачення

Понеділок, 26 лютого 2024, 14:00
Коли Прощена неділя у 2024 році: дата і як правильно просити пробачення

Прощена неділя – останній день Масляного тижня перед Великим постом у православних.

Напередодні Великого посту, у день, який отримав назву Прощена неділя, заведено просити пробачення в близьких і самому прощати тих, хто образив злим словом чи вчинком, – пише Уніан. Що ще варто зробити в цей день і чого краще не робити – розповідаємо в матеріалі.

Що таке Прощена неділя

Прощена неділя – це останній день Масляного тижня напередодні Великого посту. Увечері цього дня на вечірніх службах у храмах проводиться обряд, який називається Чин прощення. Настоятель, завершуючи вечірню службу, просить пробачення у парафіян, а парафіяни просять у відповідь.

Цей обряд став дуже популярним і в народі, і навіть ті, хто цього дня не йде до храму, просять пробачення у родичів і знайомих.

Якого числа Прощена неділя випадає у 2024 році

У Прощеної неділі немає фіксованої дати - вона залежить від Великодня і Великого посту. Великий піст 2024 року починається 18 березня, тому Прощена неділя буде 17 березня.

Прощена неділя – традиції

Прощену неділю також називають Сиропусна - останній день, коли можна їсти перед постом сир та інші молочні продукти. Щоб увійти в піст із чистим сумлінням і легкою душею, віряни просять пробачення - щоб ні в кого не було образ і ніхто не тримав один на одного зла.

Цей день радять за можливості провести в колі близьких людей. І, звісно, не тільки попросити самому прощення, а й постаратися відпустити образи. Добре цього дня також зробити якусь добру справу - допомогти тому, хто чогось потребує, нагодувати бездомних тварин тощо.

Прощена неділя - що не можна робити

Попросивши цього дня пробачення, не слід:

  • думати про погане;
  • дратуватися і злитися, починати нові сварки;
  • тримати в собі непрощених образ - навіть якщо кривдник вважає себе правим, все одно пробачте;
  • скупитися і скупитися, особливо, якщо просять про допомогу;
  • переїдати, вживати алкоголь;
  • влаштовувати гучні розваги.

Не можна в Прощену неділю брехати - будьте щирі не тільки з іншими, а й із собою. Постарайтеся провести день спокійно, щоб увійти в піст зібраним.

Як відповідати, коли просять пробачення 

Коли просять пробачення цього дня, то просто кажуть: «Пробач мене». Відповідати потрібно так: «Я прощаю, і Бог простить». Можна відповісти: «Бог пробачить, а я пробачив».

Але, якщо ви поки що не готові пробачити людину, то краще не лукавити, у цьому разі кажуть: «Бог пробачить».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів