Поділитись:

Польща нарощує торгівлю з Росією через Білорусь, – розслідування (відео)

Четвер, 29 лютого 2024, 22:52
Польща нарощує торгівлю з Росією через Білорусь, – розслідування (відео)

Країнам ЄС ніхто не забороняв торгувати з Росією та Білоруссю, оскільки немає відповідних санкцій. З початку війни в Україні товарообіг між Польщею та РФ зріс у кілька разів.

Польща не дозволяє провозити через свою територію українське збіжжя, натомість збільшила закупівлю агропродукцію у Росії. Йдеться про товари на сотні мільйонів доларів. Як проходить купівля російського зерна, встановили журналісти «Української правди», – пише Фокус.

Так, журналісти нібито від білоруського постачальника зв'язалися з польською агрокомпанією і запропонували купити ріпаковий шрот з Росії за ціною 255 євро за тону. При цьому продавець зізнається потенційному польському покупцю, що товар буде російський, але документи будуть – білоруські. Польський підприємець також не проти купити рапсову олії, але продавець повідомляє, що зараз в наявності лише шрот. Покупець готовий розглянути умови і просить надіслати їх на електронну пошту.

Тим часом з вересня 2023 року після протестів фермерів Польща заборонила ввезення до країни ріпакового шроту з України. Після цього обсяги аналогічної продукції з Білорусі почали зростати. За 3 місяці поляки придбали ріпакового шроту з Білорусі на суму у понад 8 млн євро.

За час роботи на в'їзді з Білорусі до Польщі журналісти нарахували понад сотню завантажених фур, які безперешкодно долали кордон.

Українці, які працюють менеджерами в польських агрокомпаніях розповідають, що їхні фірми закуповують великі обсяги російської продукції.

«Російська агропродукція прямує з Росії до Білорусі. Там вона перевантажується в спеціальних центрах на польські вантажівки, які ми зустрічаємо на кордоні між Білоруссю і Польщею. Далі ці вантажівки прямують за адресами великих компаній», – розповів журналіст Михайло Ткач.

За інформацією УП, в Польщі є щонайменше 3 великих компанії, які закуповують агропродукцію РФ у великих обсягах.

Минулого року вартість імпорту товарів з Білорусі до Польщі склала $450 млн, з Росії — $2,6 млрд. Навіть у контексті війни, поляки продовжують посилювати співпрацю з цими державами.

«В першу чергу треба розуміти, що загалом Польщі і країнам ЄС ніхто не забороняв торгувати з Росією та Білоруссю, оскільки немає санкцій, які стосуються саме агропродукції. Ця торгівля відбувається попри те, що ми перебуваємо у стані війни. Для Європи ці країни несуть потенційну загрозу, але вони продовжують з ними торгувати. Якщо ми візьмемо баланс торгівлі між Польщею і Росією, то найбільше що дивує – це те, що в них цей товарообіг зростає. Дивує, чому так вибудовуються відносини з країною-терористкою, яка ще недавно погрожувала перетворити Варшаву на ядерний попіл», – говорить Дмитро Дєнков, редактор «Економічної правди».

Він зазначив, що поляки купують у росіян загалом насіння, олію, корми для тварин.

«По деяких з цих позицій, якщо говорити про цифри, то йдеться про сотні мільйонів доларів які отримують російські компанії за продукцію, яку вони доставляють в Польщу», – сказав Дмитро Дєнков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів