Поділитись:

У Ковелі переселенців заселили у новенькі квартири (фото)

Четвер, 14 березня 2024, 13:15
У Ковелі переселенців заселили у новенькі квартири (фото)

Адмінбудівлю та учбово-побутовий корпус у Ковелі Волинської області переобладнали під житло для внутрішньо переміщених українців у рамках проєкту «Підтримка ЄС для нагальних потреб розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні», який фінансується Європейським Союзом та реалізується під управлінням НЕФКО.

Про це повідомила фахівчиня з комунікацій НЕФКО Софія Шевчинська.

«У рамках проєкту із загальним бюджетом 1,86 млн євро було проведено капітальну реконструкцію двох будинків для створення 24 окремих квартир для переселенців», – йдеться у повідомленні.

Урочисте відкриття будинків знаменує завершення четвертого проєкту програми, спрямованої на забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб (ВПО) у десяти містах західної та центральної України.

«Реалізація цього проєкту допоможе 24 родинам українців, які мають статус внутрішньо переміщених осіб, глибше інтегруватися в Ковельську громаду та полегшить їхній щоденний побут. Місто ж відновило та покращило інфраструктуру і замість занедбаних адміністративних будівель отримало нову сучасну локацію у центрі Ковеля», – прокоментував міський голова Ковеля Ігор Чайка.

У Ковелі переселенців заселили у новенькі квартири (фото) 

Обидва будинки було капітально реконструйовано, щоб перетворити їх на житло для ВПО. До двоповерхової адміністративної будівлі добудували додатковий мансардний поверх, створивши 18 однокімнатних квартир. Водночас учбово-побутовий корпус, початково одноповерховий, було реконструйовано у двоповерховий будинок, де обладнали шість однокімнатних квартир.

Серед інших запроваджених заходів – утеплення фасаду, цоколя та стелі, заміна вікон та дверей, облаштування внутрішніх перегородок, встановлення системи водонагріву на сонячній енергії та індивідуального теплового пункту, заміна внутрішньобудинкових електромереж, систем опалення, водопостачання та водовідведення, внутрішні оздоблювальні роботи, а також благоустрій території та облаштування дитячого грального майданчика. Було створено 24 повністю мебльовані квартири, обладнані усією необхідною побутовою технікою та здатні прийняти понад 70 переселенців. Ці квартири отримають 24 родини, у складі яких – діти, люди похилого віку та ветерани.

У Ковелі переселенців заселили у новенькі квартири (фото) 

Загальний бюджет проєкту склав 1,86 млн євро. Урочисте відкриття будинків знаменує успішне завершення четвертого проєкту ширшої програми вартістю 19 мільйонів євро. Ця програма спрямована на забезпечення житлом внутрішньо переміщених українців шляхом реконструкції нежитлових будівель, що перебувають у комунальній власності, у житло в десяти містах західної та центральної України: Звягелі, Золочеві, Івано-Франківську, Ківерцях, Ковелі, Луцьку, Рівному, Хмельницькому, Чернівцях та Чорткові.

У Ковелі переселенців заселили у новенькі квартири (фото) 

Реконструкцію будинків було проведено з дотриманням усіх сучасних будівельних норм. Відповідно до передового досвіду «зеленого» будівництва, на даху встановили сонячний колектор для забезпечення гарячою водою. Також будинки під’єднали новим трубопроводом до міської централізованої котельні, що працює на деревних пелетах, які будуть основним джерелом теплової енергії. Очікується, що енергоефективні заходи забезпечать щорічну економію 76 600 євро на енергоспоживанні та обслуговуванні будівель.

«Четвертий проєкт у межах програми успішно завершено, ЄС радий бачити прогрес програми з вирішення нагальних потреб постраждалих від війни українців, — коментує Хенрік Вітфельт, виконувач обов’язків керівника відділу «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура і довкілля» Представництва Європейського Союзу в Україні. — Ми плануємо й надалі співпрацювати з нашими партнерами задля покращення умов життя ВПО та зміцнення енергетичної стійкості України і місцевого потенціалу».

У Ковелі переселенців заселили у новенькі квартири (фото) 

«Завершення проєкту в Ковелі – черговий успішний приклад співпраці між міжнародними донорами та мотивованою місцевою владою в Україні, – заявив Олексій Думік, радник НЕФКО з технічних питань. – Зобов’язання НЕФКО відбудувати Україну екологічнішою та кращою залишається незмінним. Найперше ми зосереджені на наданні нагальної підтримки ВПО, водночас сприяючи довгостроковому зеленому відновленню».

Довідково:
Ця програма фінансується Європейським Союзом і реалізується під управлінням НЕФКО. Вона є частиною ширших зусиль, спрямованих на те, щоб відбудувати Україну екологічнішою та кращою, використовуючи безпечні для довкілля будівельні матеріали, застосовуючи енерго- та ресурсозбережувальні заходи та зменшуючи відходи від будівництва та знесення. Окрім цієї програми, під управлінням НЕФКО впроваджуються ще три фінансовані ЄС програми, пов`язані із забезпеченням переселенців житлом та відновленням критичної інфраструктури, що зміцнить стійкість та спроможність українських громад приймати новоприбулих із найбільш постраждалих від війни регіонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів