Поділитись:

Луцька влада на чолі з Поліщуком відмовляється розв'язувати конфлікт з директоркою стоматполіклініки (відео)

Середа, 27 березня 2024, 19:30
Луцька влада на чолі з Поліщуком відмовляється розв'язувати конфлікт з директоркою стоматполіклініки (відео)

Мер Луцька Ігор Поліщук вкотре відмовився реагувати на ситуацію довкола міської стоматполіклініки. Він не захотів сприяти розв'язанню проблеми у колективі та допомогти лікарям. Проте невпинно продовжував відстоювати інтереси директорки Любові Яковчук, яка отримала крісло очільниці медзакладу, ймовірно, саме за сприяння Поліщука. Хоч вона це й всіляко відкидає. 

Загалом мова йшла про створення тимчасової контрольної комісії, яка б мала детально дослідити усі проблеми у медзакладі. Відповідний проєкт рішення про створення такого органу розглядали під час сесії міськради у середу, 27 березня. Проте мер Луцька Поліщук наче з ланцюга зірвався, так він був проти створення цієї комісії.

Депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Андрій Лучик зазначив, що на наших очах фактично руйнується медична установа, яка ще декілька років тому була зразковою. А депутати Луцької міської ради зобов’язані відстоювати права та інтереси мешканців громади й не можуть просто лишатися осторонь цієї ситуації.

«Ми маємо втрутитися, щоб не допустити подальшого поглиблення конфлікту і зберегти Луцьку стоматполіклініку. Для розв’язання питання потрібно створити тимчасову контрольну комісію. Діяльність цієї комісії дозволить глибше проаналізувати проблеми, які озвучує колектив та міський голова, напрацювати пропозиції для вирішення конфлікту та найголовніше – допоможе зберегти колектив, який формувався десятиліттями і комунальний лікувальний заклад, який надає медичні послуги мешканцям за доступними цінами», – казав Лучик.

Андрій ЛучикАндрій Лучик

Депутат також підкреслив, що навіть внесення цього питання на розгляд сесії всіляко гальмувалося міським головою і здійснювався тиск на депутатів. Крім того, він зазначив, якщо депутати не підтримають таку пропозицію, то це стане ще одним свідченням, того що для міського голови пріоритетом є захист директорки стоматполіклініки, а не спокійна і злагоджена робота лікувального закладу і його колективу.

Зауважимо, що і міський голова, і директорка міської стоматології неодноразово заявляли про те, що гроші в установі йдуть повз касу. Це та інші питання мала б розв'язати контрольна комісія, але чомусь мер був дуже проти її створення. Мовляв, пані Яковчук працює добре, бо ж з міського бюджету йде менше коштів на утримання установи.

«Сьогодні ми бачимо, що з міського бюджету на поточну діяльність міської стоматполіклініки виділено на 1,3 мільйона гривень менше, ніж у 2022 році, коли було попереднє керівництво. Це означає, що підприємство фінансово оздоровлюється і стає самостійним. Я переконаний, що наступного року ми взагалі не будемо виділяти кошти ні на енергоносії, ні на будь-які інші заходи, окрім соцпослуг», – сказав мер міста.

Ігор Поліщук у приватній клініці Любові Яковчук декілька років томуІгор Поліщук у приватній клініці Любові Яковчук декілька років тому

Проте жодних документальних підтверджень про те, що гроші в стоматології не потрапляють в касу, чи підтверджень тієї ж економії коштів ніхто не надав.

Депутат міськради від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Валентин Хаймик теж звернув увагу на те, що такі твердження жодним чином не підтверджуються. Ба більше, він зазначив, що, окрім питання грошей у касі, є й інша проблема – можлива корупційна складова у тендерних закупівлях директоркою установи Любов'ю Яковчук.

«Був присутній на зборах колективу 13 березня. Вперше потрапив на такі збори й мені здається, що це не нормально, коли понад 80 людей ставить питання до директора, яка не надає жодної відповіді й вкінці їй висловлюють недовіру. Крім того, під час тих зборів озвучили факти про закупівлі, які проводяться директором. Я направив депутатський запит і дійсно є питання по деяких тендерах. Зокрема, коли мені надали відповідь з договором та актами я вважаю, що там є питання корупційної складової. Бо ті акти, які мені надили в поліклініці не підлягають жодній критиці, там немає того, щоби мало бути. З одного боку ми ніби хочемо боротися з корупцією, а з іншої її покриваємо, чи як?» – зазначив Хаймик.

Валентин ХаймикВалентин Хаймик

Підтримати створення цієї комісії просила й депутатка від «Європейської солідарності» Алла Доманська. Вона каже, що раз, на думку мера, там немає проблем, то депутати лише в цьому переконаються і тут немає нічого критичного для їхньої роботи.

«Я теж прошу підтримати це рішення. Ви на початку сказали, що зараз стоматполіклініка успішно працює, то якщо ми додатково у цьому переконаємося, то це не буде зайвим. Це буде просто додаткова робота у депутатів», – каже Алла Доманська.

Алла ДоманськаАлла Доманська

Разом з тим вона попросила Ігоря Поліщука не бути голослівним і надати документальне підтвердження того, що міська рада й справді виділяє менше коштів на поліклініку.

Про наявність проблем у комунальній стоматології зазначив і депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход. Він підкреслив, що міський голова заявляє про те, ніби-то у закладі все добре, але, на думку Находа, звернення колективу, під яким підписалось понад 80 людей, свідчать про протилежне.

«Зокрема, у чаті своєї фракції ви забороняєте розглядати це питання. Складається враження, що тут є ваш особистий інтерес і що ви особисто покриваєте керівницю стоматполіклініки й всіляко її захищаєте. Щоб розвіяти усі сумніви, комісія є найкращим рішенням, де депутати від усіх фракцій зможуть дати оцінку. Тому прошу не чинити перешкод у діяльності депутатів і діяти, як належить міському голові», – сказав депутат.

Михайло НаходМихайло Наход

На ці слова мер Поліщук жодним чином не відреагував. Натомість він поспіхом перейшов до голосування, яке, на жаль, більшість депутатів на чолі з Ігорем Поліщуком провалили.

Нагадаємо, що нещодавно трудовий колектив стоматполіклініки підняв такий собі бунт проти очільниці закладу Любові Яковчук. На зборах працівників порушили усі нагальні питання, що стосуються роботи закладу. Зокрема, про об'єднання зуботехнічної лабораторії, приєднання до медзакладу дитячої стоматології, неефективними, на думку лікарів, кадровими рішеннями та незрозумілими тратами грошей з бюджету підприємства. Нарікали вони й на відсутність повного забезпечення матеріалами для роботи, і на цькування з боку незрозумілих людей у закладі, яких на незрозумілих умовах працевлаштувала Яковчук.

Опісля цього вони направили декілька скарг міському голові Ігорю Поліщуку, депутатам міськради та управлінню охорони здоров'я. Але чомусь ці скарги адресати не отримали, хоч у луцькому ЦНАПі на документах поставили відмітку про отримання. Вже через декілька днів працівники, які виступали на зборах та ставили незручні питання директорці Яковчук почали отримувати догани, а декого навіть звільнили.

Трудовий колектив намагався вдруге провести збори з очільницею стоматполіклініки й запросити на них депутатів міської ради. Коли ж голова профкому Віктор Єнжиєвський повідомив про це директорку, то після розмови із нею його забрала швидка допомога з підозрою на інфаркт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів