Поділитись:

Батько двох воїнів нарікає на владу Луцька, бо понад місяць немає інформації по запитах синів

П'ятниця, 29 березня 2024, 18:32
Батько двох воїнів нарікає на владу Луцька, бо понад місяць немає інформації по запитах синів

Батько двох військових нарікає на відсутність комунікації між міською владою на чолі з Ігорем Поліщуком та військовими частинами. Мовляв, запит сина прийняли, але по його виконанню немає жодної інформації.

Про це йшлося під час чергової сесії міськради у середу, 27 березня.

Віктор Хвиль має двох синів, які ще змалку представляли Луцьк на різних змаганнях та чемпіонатах України. Навчались хлопці у військовому ліцеї, в академії сухопутних військ. Коли розпочалась велика війна, двоє пішли захищати батьківщину.

«До Луцької міської ради з цим зверненням син Петро звернувся перший раз. З 10 лютого 2024 року від військової частини надійшло сюди звернення. Воно було зареєстроване у громадській приймальні. Відповідно, щоб звернутися у міську раду, син як командир дивізіону з командиром бригади вагались, але таки намірились звернутися. Вони сподівались отримати техніку від Міноборони, але склалося інакше, була якась незрозуміла затримка. Тому звернулися до вас», – розповідає Віктор.

Віктор ХвильВіктор Хвиль

Але, за словами чоловіка, понад місяць від міської ради немає жодної інформації щодо цього запиту. Й коли його сина викликає командир бригади та питає, чи надійде допомога, Петро не має що відповісти. Бо ж міська влада не надає зворотнього зв'язку.

«Кожен раз син приходить на нараду до комбрига і його як того «школьника» запитують: «Ну що, де?». А інформації ніякої немає. Я думаю, що, відповідно до порядку звернення, можна було б отримати якусь відповідь від вас. Можна було б якусь інформацію отримати, щоб передати комбригу. Чи буде надана допомога, чи її не буде?» – додає батько військових.

На питання пана Віктора мер Ігор Поліщук повідомив, що звернення розглянуто й прийняли рішення купити пікап, антидронові сітки та станції зв'язку. Та додав: на пікапи, які просив воїн, уже пройшов тендер й чекають, коли автівки поставлять.

Вантажні повнопривідні автомобілі, вантажна пересувна станція техобслуговування, автомобіль евакуатор для переміщення пошкодженої техніки, які також просили у запиті, купити не зможуть. Бо ж, за словами мера, усе це коштує близько 30 мільйонів гривень. Й треба розуміти, що у раду звертаються інші частини та воїни, яким теж треба допомагати. Тому запит у повному обсязі задовольнити не зможуть.

Депутат від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Михайло Наход поцікавився, чому ж тоді немає комунікації з військовими, які направляють запит. Адже воїни орієнтуються на те, що зможуть отримати необхідне спорядження за місяць чи два. Але інколи доводиться чекати довше.

«Почув крик душі батька військовослужбовців і питання, яке хотів порушити, стосується цього ж самого. Я бачу, що є системна проблема, яка стосується комунікації. Військові направляють звернення, вони орієнтуються, що місяць-два доведеться чекати. Але часто доводиться чекати значно більше. Але я просив би звернути увагу на те, що якщо робоча група розглянула звернення, то щоб був уповноважений представник, який вийде на контакт із представниками військової частини. Щоб вони знали, коли орієнтовно очікувати і в яких об’ємах буде задоволено їхнє звернення», – зазначив Наход.

Михайло НаходМихайло Наход

Обранець додав, що в силу різних обставин звернення задовольняють лише на 20-30%. Тому було б добре інформувати про це військових, аби вони знали, чого їм очікувати.

«Дуже часто звернення задовольняють на 20-30%. В силу різних причин. Я б просив, щоб ви доручили якомусь підрозділу або працівнику раз в місяць комунікувати з представниками бригад і інформувати їх, на якій стадії розгляду знаходиться те звернення. Тоді не доведеться ховати очі від військових, які ці звернення подали», – казав депутат.

Мер же зауважив, що є деякі позиції, які у міської ради просять постійно. Тому такі речі купили наперед, щоб як тільки військові звертаються, їх запит могли задовольнити одразу. Зауважимо, ще в травні 2023 року голова фракції «Громадянський рух «СВІДОМІ» у міській раді Тарас Шкітер пропонував зробити свого роду склад з речами, які найчастіше просять воїни. Але тоді його пропозицію відхили.

Депутатка від фракції Громадянський рух «СВІДОМІ» Алла Надточій розповіла, що вже не вперше волонтерське середовище порушує питання відсутності комунікації з міською радою.

«Я не знаю, чому ви не комунікуєте з ними й чому не говорите. Якщо ви розглянули звернення на засіданні, прийняли рішення по тому зверненню. Наприклад, по цьому, що щойно говорили (йдеться про звернення Віктора Хвиля, - ред.). Невже так важко поінформувати? Можна ж без дат говорити. Але повідомити на що вони можуть розраховувати найближчим часом, а що треба шукати в інших громадах. Чи звертатися до волонтерів, аби ті відкривали збір. Для них кожен день – це виживання. А ми тут можемо собі дозволити місяць-два думати, дамо відповідь чи ні. Я не знаю, як вам ще говорити, що на кожне звернення має бути відповідь. Особливо для військових частин», – заявила Надточій.

Алла НадточійАлла Надточій

Проте міський голова почав говорити про якісь маніпуляції з боку депутатів й зазначив, що немає ніякого «крику душі». Й додав, що комунікація щодо речей, які міська рада не знає, коли зможе отримати, відбувається по факту надходження цих речей. Але питання залишається відкритим – невже так важко повідомити про це військових? Адже воїни б тоді одразу орієнтувалися, чого точно чекати, а що треба шукати в іншому місці...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
18:35
29 квітня 2024
13:33
26 квітня 2024
25 квітня 2024
09:59
24 квітня 2024
18:35