Поділитись:

Чому пил зі Сахари накрив Україну і як мінімізувати шкоду для організму

Понеділок, 01 квітня 2024, 23:54
Чому пил зі Сахари накрив Україну і як мінімізувати шкоду для організму

Більшість областей України накриває пил з африканської пустелі Сахара, внаслідок чого місцями виникло легке погіршення видимості.

Українців закликали зачиняти вікна в приміщеннях, оскільки пил може бути шкідливим для людей з респіраторними захворюваннями, літніх і дітей.

Це, зокрема, стосується киян, оскільки в столиці зафіксували високий рівень забрудненості повітря.

Про те, скільки триватиме запилення та як воно може вплинути на здоров’я «Українська правда. Життя» запитала в синоптикині Наталки Діденко та лікарки-кардіологині Наталі Кошлань-Василишин.

Чи вплинув пил на потепління?

За словами синоптикині, потепління, яке спостерігається в перший день квітня, перевищує кліматичну норму, оскільки воно характерне для кінця квітня.

Потепління до України, зазвичай, приходить із південних широт. Цього разу його принесли повітряні маси з північних районів Африки.

Разом із вітром до України прилетіли часточки пилу з пустелі.

«Для нашої території запилення не є аномальним явищем. Не варто плутати запилення із пиловою бурею. Перенесення пилу час від часу трапляється, втім, з іншого континенту – не часто. Це свідчить про те, що пил піднявся на доволі велику атмосферну висоту і вітром його принесло аж до нас», – зазначила Наталка Діденко.

Скільки триватиме запилення і що буде після?

2 квітня через сильний вітер запилення може поширитися на значну територію України, каже синоптикиня.

Однак у західних областях місцями очікуються дощі та зниження температури, які "освіжать" повітря.

"З 3 по 5 квітня очікується невеличке похолодання й дощова погода, тому відповідно, через 2-3 дні слід очікувати покращення якості повітря", – каже фахівчиня.

Як запилення впливає на організм людини?

На самопочуття українців передусім може вплинути різка зміна погоди.

За словами лікарки, це може спричинити порушення водного балансу в організмі, пересихання слизових оболонок верхніх дихальних шляхів і, як результат, – загострення хронічних захворювань дихальної системи.

У таких умовах передусім важливо пити достатньо чистої води.

"Це стосується усіх людей, проте найбільш вразливими є діти та люди старшого віку. У дітей можуть бути недостатньо розвиненими захисні механізми, а у людей старшого віку погіршуватимуть виділення шкідливих часточок з верхніх дихальних шляхів через дегенеративні зміни війчастого шару епітелію", – каже Наталія Кошлань-Василишин.

Чи можна виходити на вулицю?

За словами лікарки, коли повітря забруднене, бажано обмежити провітрювання приміщення в денний час доби. У квартирі рекомендовано провести вологе прибирання.

"Не варто повністю уникати виходу на вулицю. У вечірній і ранковий час, коли вологість повітря вища, а температура – нижча, можна прогулятися вулицями. Якщо ж буде повідомлено про посилення швидкості вітру чи значне підвищення температури, бажано уникати перебування на вулиці", – додала лікарка-кардіологиня.

Надрукувати
мітки:
коментарів
30 квітня 2024
29 квітня 2024
28 квітня 2024
24 квітня 2024
22 квітня 2024
21 квітня 2024
15 квітня 2024
10 квітня 2024
09 квітня 2024
07 квітня 2024