Поділитись:

Вченим вдалося відтворити унікальний шолом римської кавалерії

Понеділок, 08 квітня 2024, 01:46
Вченим вдалося відтворити унікальний шолом римської кавалерії

Команда науковців відтворила дві копії унікального срібного римського кавалерійського шолома, знайденого археологами у 2001 році під час дослідження пам'ятки залізного віку в англійському графстві Лестершир.

Один з них надрукували на 3D-принтері з пластику, інший – виготовили вручну. Потім їх посріблили та позолотили, пише УП.Життя.

У 2000 році неподалік від села Галлатон в Лестерширі (Англія) виявили британську пам’ятку залізного віку. Її побудували приблизно в 43 році нашої ери як ритуальну огорожу для місцевого племені коріелтаві. Там вони влаштовували бенкети та виконували жертвоприношення.

У 2001 році археологи провели там розкопки і знайшли багато цінних артефактів: понад 5500 британських і римських монет, прикраси, кістки тварин, а також шолом римського кавалерійського офіцера.

Зазначається, що шолом був виготовлений із заліза та вкритий тонким шаром срібла та позолоти. Також він має гарні візерунки на поверхні, створені за допомогою техніки repoussé – метод обробки металу, за допомогою якого на ньому створюють візерунки та зображення.

Вченим вдалося відтворити унікальний шолом римської кавалерії 

Шолом знаходився в багнюці протягом двох тисячоліть, внаслідок чого його блискучу поверхню пошкодила корозія. Наразі його чаша виглядає дещо горбистою та має коричневе забарвлення.

Знайдені фрагменти шолома зібрали докупи та відновили консерватори. Наразі шолом укомплектований на 80% – деякі прогалини заповнили, аби надати йому структурної підтримки.

На шоломі зображено вінок з листя, який символізує військову перемогу, а також погруддя жінки в оточенні левів та баранів.

Спочатку шолом мав дві накладки по боках, що призначалися для захисту бічної частини обличчя. Вони збереглися окремо, однак є надто крихкими, щоб знову прикріпити їх до шолома. На них зображено римського імператора на коні, позаду якого летить богиня Перемога. Під копитами тварини – переможений ворог.

Як створювали копії шолома?

Копії відтворювали для того, щоб показати, як шолом міг виглядати під час римської окупації Британії після 43 року нашої ери.

Спочатку науковці сфотографували шолом при яскравому світлі, шукаючи візерунки та форми, які потім можна було б порівняти з іншими творами мистецтва середини першого століття.

Далі створили 3D-скани та зображення, які допомогли археологам відтворити частини шолома, що не збереглися.

За допомогою сучасних технологій вчені створили комп'ютерну модель шолома і малюнки зображень, які потім перетворили на 3D-моделі.

3D-модель шолома була надрукована на 3D-принтері, після чого її покрили золотом та сріблом.

Інший шолом був виготовлений вручну археологом і майстром копій Франческо Галлуччо з використанням методів, які колись застосовували римські зброярі.

Зараз один із шоломів виставлений у Музеї Халлатона, а інший – у Музеї Харборо в Маркет-Гарборо поряд з оригіналом.

Надрукувати
мітки:
коментарів