Поділитись:

"Ми ніколи не зможемо викинути великий бізнес з політики", - Мустафа Найєм

Вівторок, 02 лютого 2016, 09:05
«Ми ніколи не зможемо викинути великий бізнес з політики», - Мустафа Найєм

Народний депутат Мустафа Найєм вважає, що відокремлення влади від бізнесу – це в першу чергу розробка такого законодавчого поля та інструментів, які б не давали можливості використовувати законодавче поле і політику заради збагачення.

Мустаф Найєм переконаний, що ідею відділення бізнесу від влади не всі правильно розуміють. Про це він розповів в інтерв'ю діловому виданню "Конкурент".

"Є таке розуміння, що президент має продати свій бізнес. Я думаю, єдина дурість, яку зробив Петро Порошенко,не будучи президентом, – це те, що він взагалі пообіцяв це зробити. Якщо ви подивитесь на президентів багатьох країн, то вони теж мають бізнес", - сказав Мустафа Найєм.

На думку нардепа, відокремлення влади від бізнесу - це не відділення людей, які мають бізнес від політики. Швидше, це розробка такого законодавчого поля й інструментів, які б не давали можливості використовувати політичне поле і державні інститути задля власного збагачення людині, яка прийшла з бізнесу в політику.

Окрім того, на його думку відділення влади від бізнесу – це, в першу чергу, створення дуже прозорих інституцій, стосунків між владою і бізнесом.

"Ми ніколи не зможемо викинути великий бізнес з політики, але побудувати можливість спілкуватись з політиками цивілізовано можна. Перше – це закон про державне фінансування політичних партій. Це те, що дозволяє партіям бути незалежними від фінансування олігархів і, відповідно, олігархи мають вже якось інакше впливати на політиків. Єдиний для цього продуманий і цивілізований інструмент – лобізм. Наша невеличка група розробляє відповідний законопроект, концепцію якого ми представимо наступного місяця. Якщо людина чи бізнес спілкується з політиком з метою лобіювання своїх інтересів - нічого поганого в цьому немає. Зрештою, для цього існує держава, політика. Щоб всі зацікавлені групи, в тому числі цивільні, військові або бізнесові прошарки мали вплив на прийняття того рішення, яке б полегшувало їм життя", - зазначив Мустафа Найєм.

Він вважає нормальним явищем, коли якась політична партія відкрито скаже, хто її фінансує.

"Я думаю це нормально, якщо з'явиться якась політична партія, яка відкрито скаже, що її фінансує наприклад "Азовсталь", ахметівські підприємства чи інші. Ця політична партія, відповідно, виступає за те, щоб були преференції металургійному, енергетичному бізнесу,бо її виборці – це сотні чи тисячі працівників цих заводів",- аргументував свою позицію Найєм.

Повну версію інтерв'ю читайте згодом.

Надрукувати
мітки:
коментарів
29 березня 2024
20:04
24 листопада 2023
22 вересня 2023
15 червня 2023
11 червня 2023
07 травня 2023
09:07
18 липня 2022
29 червня 2022
10 травня 2022
30 квітня 2022