Поділитись:

Військовослужбовиця, яка пережила російський полон, тепер працює в Луцькому ТЦК

Четвер, 18 квітня 2024, 12:26
Військовослужбовиця, яка пережила російський полон, тепер працює в Луцькому ТЦК

Військовослужбовиця з Луцька Алла Сенченко, яка пережила російський полон, а нині працює у Луцькому ТЦК, мріє забути про взуття, яке мусила носити в російському таборі. Майже через рік після визволення мусить проходити реабілітацію. 

Про це пише ВСН, посилаючись на 12 канал.

З Аллою Сенченко журналісти зустрілися в Окольному замку Луцька на виставці «Вільні люди». Серед світлин 20-и захисників та їхніх картин є і її фото та робота. На зустріч військовослужбовиця прийшла у сукні. Розповідає, що пошила її сама, бо є кравчиною з 25-річним стажем. Каже, що може пошити що завгодно, аби було бажання та натхнення. На світлині фотографа Ігоря Дині Алла позує у формі власного крою.

Військовослужбовиця, яка пережила російський полон, тепер працює в Луцькому ТЦК

Через війну пошиття одягу стало для неї лише хобі. У війську вона з 2018 року. Виконувала бойові завдання в зоні операції об'єднаних сил. Від початку повномасштабного вторгнення була мобілізована. У травні 22-го під час оборони Лиману на Донеччині життя захисниці поділилося на дві частини: 8 місяців і 11 днів Алла провела в полоні. Тепер неохоче переповідає про пережите насильство і як її намагалися зламати.

«Нам казали, що України немає, казали, щоб ми брали російський паспорт, тому що України немає. На це я їм сказала, що хочу отримати паспорт за місцем прописки», – каже Алла Сенченко.

Проте навіть у таких складних умовах захисниця намагалася адаптуватися – допомагали спогади.

«Найбільше мені подорожі давали. У вас можуть забирати все, ви можете остатись без нічого, але те, що у вас всередині, наповнення, у вас ніхто не забере, якщо ви не здастесь. А я не здавалась, я пішла всередину, я комфортно себе почувала, пристосувалась до тих умов», – каже військова.

Найскладніші спогади про знущання. Минув уже рік, як вона повернулася з полону, але і досі мусить відвідувати центри реабілітації учасників бойових дій. У Луцьку тепер займається арттерапією. Показує свою картину у стилі флюїд-арт. Каже, що мистецтво допомагає висловити емоції і вплинути на свій психологічний стан.

Алла Сенченко зараз працює в ТЦК. Водночас, каже, дуже хоче повернутися до улюбленої справи. Тепер мріє створити колекцію індивідуального одягу для таких, як вона, жінок військових.

«Я би хотіла знайти таку золоту середину між зручністю і естетикою, щоб гарно було. Кожна жінка все-таки хоче ставати жінкою. Як би не було – чи вона військовослужбовець, чи вона держслужбовець, – вона все одно хоче бути елегантною, бути красивою», – додала Алла Сенченко.

Нагадаємо: 4 лютого 2023 серед звільнених з полону 114 українських військових додому повернулась лучанка Алла Сенченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
20 квітня 2024
13 квітня 2024
15:06
08 квітня 2024
29 березня 2024
28 березня 2024
22 березня 2024
20 березня 2024
19 березня 2024
01 березня 2024