Поділитись:

Данія першою у світі закупить озброєння для ЗСУ в українських виробників

Четвер, 18 квітня 2024, 19:38
Данія першою у світі закупить озброєння для ЗСУ в українських виробників

Данія виділила 200 мільйонів крон (28,5 мільйона доларів) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ в українських виробників.

Як повідомили у Міністерстві стратегічних галузей промисловості, це «перше й поки що безпрецедентне рішення», коли вироби військового призначення для Сил оборони закуповуються в Україні за кошти іншої держави.

«Рішення надзвичайно важливе і для українського війська, і для української економіки. Виробничі спроможності нашого ОПК значно перевищують купівельні спроможності держбюджету», — вказали у відомстві.

Глава Мінстратегпрому Олександр Камишін заявив, що спроможність ОПК України становить близько 20 мільярдів доларів.

«При цьому Україна має лише 6 мільярдів доларів на закупівлю озброєння. Грубо кажучи, у нас працює лише третина усіх станків, які наявні в державі, бо грошей не вистачає, аби забезпечити решту», — пояснив посадовець.

За словами міністра, оптимальний вихід із ситуації — переконати партнерів, які готові купувати зброю для ЗСУ, робити це в Україні.

«Так народився проєкт ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір — не по людях, а по цілих націях. Його мета — зібрати 10 мільярдів доларів на виробництво української зброї у цьому році. Сьогодні маємо перший донат. Рішення знакове, воно відкриває шлях для інших держав — і ми неймовірно вдячні данському уряду та данському народу за лідерство», — додав Камишін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів