Поділитись:

Кому в Луцьку найчастіше відмовляють в оренді житла

П'ятниця, 28 квітня 2017, 12:00
Кому в Луцьку найчастіше відмовляють в оренді житла

Як повідомив агент з оренди нерухомості АН "Експерт" Надія Олійник, ціни на оренду квартир в Луцьку в квітні 2017 року залишаються на рівні попереднього місяця.

Орендарської попит спрямований на житло невеликої площі – одно- і двокімнатні, в будинках старого житлового фонду міста. Трикімнатні квартири не користуються популярністю серед клієнтів, що обумовлено більш високою ціною на оренду квартир великої площі. На ринку нерухомості Луцька зафіксована тенденція того, що двокімнатне житло орендарі шукають тільки з оформленою субсидією, щоб платити за ЖКП менше, – інформує портал Domik.ua.

Зі слів ріелторів Луцька, орендарі вважають за краще знімати квартири в середньому ціновому діапазоні від 2 000 до 3 500 грн.

Головними вимогами клієнтів до орендованих квартир можна назвати розташування об'єктів соціальної інфраструктури і транспортної розв'язки поряд з будинком. 80 % орендарів воліють знімати житло з наявністю повних комплектів меблів і побутової техніки, в той час як 20 % квартиронаймачів вибирають квартири з відсутністю меблевих і побутових комплектів.

Власники квартир також фіксують свої умови перед потенційними квартиронаймачами.

"Власники часто не хочуть здавати в оренду квартири сім'ям з дітьми дошкільного віку, а також власникам домашніх тварин. Ситуація пояснюється побоюванням за збереження майна, яке перебуває в квартирі", – пояснила ріелтор.

Зі слів фахівця, до переселенців орендодавці також ставляться з обережністю і не завжди хочуть укладати угоду на оренду житла.

У квітні 2017 року абоненти вважають за краще орендувати житло в Луцьку в будинках, які розташовані в центральній частині міста – 33-й і 35-й квартали, проспект Волі, вулиця В. Чорновола.

Ціни на оренду квартир в будинках старого житлового фонду

Зі слів Надії Олійник, орендарі цікавляться квартирами в будинках старого житлового фонду як цегляної, так і панельній будівлі. Інтерес клієнтів до таких квартир аргументований вигідною ціною на оренду. Деякі квартиронаймачі згідні проживати в квартирах з косметичним ремонтом і наявністю меблів радянського виробництва, але економити свої кошти або збирати заощадження на придбання житла.

Середні ціни пропозицій оренди квартир в будинках старого житлового фонду в Луцьку в квітні 2017 року:

Локація

Однокімнатна квартира, грн

Двокімнатна квартира, грн

Трикімнатна квартира, грн

Центр міста

2500-3000

3000-4000

3500-4500

Прицентральні райони

2500-2600

2800-3500

3000-4000

Околиця

2000-2500

2500-2600

2700-3000

Ціни на оренду квартир в новобудовах

У квітні 2017 року квартири в новобудовах Луцька не користуються великим попитом серед квартиронаймачів. Найбільш часто орендарі цікавляться таким житлом з оформленою субсидією, щоб платити за ЖКП менше. Клієнти не просять власників квартир оформити субсидію спеціально.

Причиною, через яку клієнти знімають квартири в нових житлових комплексах, можна назвати наявність розвиненої внутрішньої інфраструктури. Так, на території новобудов часто обладнані рекреаційні зони, наземні і підземні паркінги, а також передбачено розташування продуктових магазинів, аптек, дитячих садів і шкіл. Все це робить проживання орендарів на території ЖК комфортним і зручним.

Клієнти, які хочуть купити квартиру в Луцьку, уважно переглядають список забудовників Луцька, а також вивчають рейтинг агентств нерухомості Луцька.

Середні ціни пропозицій оренди квартир в новобудовах Луцька в квітні 2017 року:

Локація

Однокімнатна квартира, грн

Двокімнатна квартира, грн

Трикімнатна квартира, грн

Центр міста

4500-5500

5800-6000

6500-7000

Прицентральні райони

4000-5000

5000-5500

5500-6000

Околиця

3000-4000

4500-5000

5200-5800

У таблицях вказані середні ціни на оренду квартир в Луцьку. Вартість оренди житлових об'єктів може змінюватися в залежності від площі і планування житла, а також наявності ремонту. На вартість оренди квартири впливає загальний стан будинку.

Хто оплачує комунальні послуги

При складанні договору на оренду житла обидві сторони в обов'язковому порядку обговорюють між собою правила оплати за житлово-комунальні послуги.

"У більшості випадків за спожиті комунальні послуги платить орендар. У процентному співвідношенні, в 90 % випадків за ЖКП платить квартиронаймач, і в 10 % – орендодавець", – розповіла Надія Олійник.

Брокер зазначила, що оплата за житлово-комунальні послуги здійснюється власником житла в разі особистої домовленості між ним і клієнтом. У деяких випадках оплата за опалення може проводитися навпіл з орендарем.

Фахівець вважає, що закінчення опалювального сезону не відбилося на вартості оренди житла в місті.

Хто виплачує комісію ріелтору

Агент з оренди нерухомості АН "Затишок" Анастасія Толмачова розповідає, що в Луцьку немає фіксованих цін на послуги брокерів.

"Угода на оренду квартири полягає індивідуально і за особистою домовленістю між орендодавцем і орендарем, в зв'язку з чим сума комісії ріелтора може змінюватися", – додала фахівець. Послуги брокера в 100 % випадків оплачує квартиронаймач.

Договір на оренду житла в більшості випадків підписується на рік.

Прогноз ринку

Зі слів брокерів, підвищення цін на оренду квартир в Луцьку в короткостроковій перспективі не передбачається. У той же час, ріелтори прогнозують можливе зростання інтересу квартиронаймачів в липні 2017 року.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024