Поділитись:

Екологи сказали, як позбутися неприємного запаху в Луцьку

П'ятниця, 12 травня 2017, 15:58
Екологи сказали, як позбутися неприємного запаху в Луцьку

Державна екологічна інспекція у Волинській області провела позапланову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ПАТ "Гнідавський цукровий завод" та ТзОВ "Біопаливно – енергетична компанія".

Про результати перевірки і шляхи вирішення проблеми повідомили у прес-службі відомства.

Неприємний запах в Луцьку та Луцькому районі виникає з трьох причин:

  • внаслідок скиду на поля фільтрації ПАТ "Гнідавський цукровий завод" господарсько-побутових стоків, що відводяться від мікрорайону Вересневе;
  • вивезення асенізаційними машинами на поля фільтрації ПАТ "Гнідавський цукровий завод" господарсько-побутових стоків від с. ГіркаПолонка Луцького району;
  • скиду мелясної бурди від підприємства ТзОВ "Біопаливно – енергетичної компанії", що розміщене на території ПАТ "Гнідавський цукровий завод".

Про це зокрема говорили під час прес-конференції у Луцькій міській раді 11 травня.

Для усунення вище вказаних проблем Держекоінспекцією були скеровані відповідні вимоги та видані відповідні приписи:

  • секретарю Луцької міської ради про вжиття заходів щодо централізованого відведення стоків від мікрорайону Вересневе на очисні споруди КП "Луцькводоканал";
  • Луцькій районній державній адміністрації та Гіркополонківській сільській раді вирішити питання щодо завершення будівництва централізованої каналізаційної мережі. Наразі Гіркополонківська сільська рада відповідно до угоди, укладеної з КП "Луцькводоканал", вивозить господарсько-побутові стоки асенізаційними машинами в каналізаційний колектор на вулицю Мамсурова м. Луцьк;
  • підприємству ТзОВ "Біопаливно- енергетична компанія" щодо встановлення очисного обладнання (флотатора) для видалення органічних речовин із суміші мелясної бурди. Керівництвом підприємства для усунення неприємного запаху, який утворюється в результаті взаємодії мелясної бурди та фекальних стоків, щоденно вноситься гіпохлорид натрію для погашення процесу бродіння.

Також екологи перевірили дотримання вимог природоохоронного законодавства при експлуатації каналізаційно-очисних споруд КП "Луцькводоканал". У результаті перевірки встановили, що наразі стан споруд задовільний, проте деякі елементи потребують проведення капітального ремонту. Вода у ставках біологічного очищення має неприродний сірий колір та специфічний запах Оскільки за період експлуатації розчищення ставків не проводилося, вони є потенційним джерелом неприємного запаху та забруднення зворотних вод, що відводяться після вторинних радіальних відстійників.

Під час проведення позапланової перевірки Департаменту житлово-комунального господарства Луцької міської ради екоінспекторами виявлено належне утримання закритого полігону ТПВ (с. Брище) та його рекультивацію, що, в свою чергу, призвело до забруднення прилеглої території фільтратом із неприємним запахом.

Для вирішення таких проблем Держекоінспекція напрацювала ряд першочергових заходів, необхідних для забезпечення норм екологічної безпеки в місті, а саме:

  • проведення реконструкції каналізаційно-очисних споруд КП "Луцькводоканал" та проведення робіт з розчищення біоставків;
  • забезпечення розробки проекту рекультивації закритого полігону ТПВ, її проведення та утримання полігону у відповідності до вимог природоохоронного законодавства.

Крім того, екологи провели планову перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства Княгининською територіальною громадою Луцького району.

За результатами перевірки встановлено, що очисні споруди в с. Княгининок та смт. Рокині перебувають в незадовільному стані та потребують негайної реконструкції. На вище зазначені порушення екологічних норм видано припис щодо термінового їх усунення.

Надрукувати
мітки:
коментарів
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024