Поділитись:

В Україні тарифи на електроенергію мають бути нижчі, – експерт

Вівторок, 30 травня 2017, 09:55
В Україні тарифи на електроенергію мають бути нижчі, – експерт

В Україні фіксують надлишок вугілля марки "Г". На складах – понад 1,8 млн тонн, і кожен день є приріст 15-20 тис. тонн.

Про це повідомив у Facebook експерт з енергетичних питань Андрій Герус у результаті розмови із міністр енергетики Ігорем Насаликом.

Через такий надлишок розпочали експорт е/е у Молдову з 1 квітня. І все одно ДТЕК "Західенерго" з 1 квітня зменшив закупівлі вугілля із держшахт майже на 30 %.

"Центренерго" взагалі не платить зараз за вугілля – відмовляється признавати ціну 2000 грн, що вийшла за формулою Роттердам+ з 1 квітня. Їх можна зрозуміти – дешевше купити якісніше вугілля на зовнішніх ринках", – зазначив Герус.

Із його слів, це не одиничний випадок профіциту. У травні 2016 р. майже на півмісяця зупинили видобування вугілля на ДТЕК "Павлоградвугілля", що видобуває 18,6 млн тонн – понад 50 % всього українського вугілля марки "Г". Вугілля не було куди дівати, – зауважив експерт.

"Звісно, це не будуть піарити так, як імпорт вугілля, коли описується ледь не кожен "чих" корабля, що везе 0,075 млн. тонн заморського антрациту. Але реалії такі, що в Україні немає дефіциту вугілля марки "Г" (80 % у всьому балансі вугілля). З Роттердаму (далекої точки Європи) його ні разу ніколи не імпортували. Тому на марку "Г" імпортний паритет Роттердам+доставка+перевалка – повний абсурд", – пояснив Герус.

Він зазначив, пропозиція перевищує попит (є надлишок), то це передбачає зниження ціни.

"При нижчій ціні збільшується попит і профіцит зникає. Але не на нашому монополізованому й ізольованому від зовнішнього світу ринку. Ми єдина країна у світі, де профіцитне вугілля зараховується у тарифи за формулою Роттердам+", – написав експерт.

Із моменту запровадження Роттердаму+ зі споживачів через підвищені тарифи на е/е зібрано надприбутків вже біля 15 млрд. грн. Більше того, через цю формулу планують знову підняти ціну на електроенергію, – розповів він.

Надрукувати
мітки:
коментарів