Поділитись:

Лещенко: рішення відокремити Україну від Грузії в "безвізовому питанні" означає не просто відстрочку

Четвер, 03 березня 2016, 19:44
Лещенко: рішення відокремити Україну від Грузії в «безвізовому питанні» означає не просто відстрочку

Народний депутат від фракції Блок Петра Порошенко, колишній журналіст Сергій Лещенко вважає, що рішення Єврокомісії розділити розгляд безвізового режиму для Грузії і України означає не просто відстрочення його введення для Києва.

"Київ випадає з графіка введення безвізового режиму, складеного для двох держав, що знаходяться на одному щаблі інтеграції. Все це ставить під загрозу зняття бар'єрів, оскільки тепер країна може потрапити в один пакет з Туреччиною, що загальмує процес скасування віз на багато місяців, якщо не років", – написав Лещенко в авторській колонці у виданні Новое Время.

За його словами, Захід втомився від українських колотнеч. Лещенко розповів, як наприкінці лютого йому довелося чути одні й ті ж слова в трьох ключових столицях Європи: Берліні, Лондоні й Брюсселі.

"За словами одного із близьких соратників Ангели Меркель, все, що відбувається в Києві ускладнює пошук аргументів для друзів України на Заході, яких і так небагато. Крім маніпуляцій з безвізовими законами, у нас розпалася коаліція, процвітає корупція, а імплементація Мінських угод відкладена на невизначений час", – зазначив нардеп.

Екс-журналіст вважає, що німців можна зрозуміти: взявши на себе роль миротворця, Меркель поклала на терези свою репутацію, яка вже страждає через кризу з біженцями.

"Всередині рідної партії тліє змова проти канцлера, а партнери з Баварії закликають зняти санкції з Росії. Поразка в Україні боляче вдарить по Меркель. Якщо в результаті турбулентності вона позбудеться посади, її наступник стане підтримувати Україну набагато менше. Тому мій співрозмовник з відомства німецького канцлера не приховує їхній інтерес: "Ми допомогли Юлії Тимошенко вийти з в'язниці і забезпечили їй лікування в клініці Шаріте. Тепер настав момент, коли їй пора відплатити добром на добро й не розгойдувати човен в українському парламенті", – підкреслив Лещенко.

Паралельно європейці не бачать результатів боротьби з корупцією, додав він і навів слова міністра у справах Європи Девіда Лідінгтона: "Ви повинні показати, що серйозно ставитеся до реформ. Візьміть і поставте перед судом хоча б одного недоторканного".

При цьому європейці виходять зі своїх уявлень, що таке стабільність, підкреслює Лещенко.

"Вони бояться, що відставка Яценюка спровокує внутрішню кризу. Хоча зміна прем'єра, навпаки, могла б стати рішенням. Але замість того, щоб дати вихід народному гніву, в киплячому чайнику сильніше притискають кришку", – пояснив політик.

На його думку, в ситуації, що склалася, найкраща послуга, яку можуть надати європейські друзі, - це захищати не конкретні прізвища українських політиків, а цінності.

"Не Яценюка, а Національне антикорупційне бюро. Не Пивоварського, а ліквідацію інституту "смотрящих". Не Тимошенко, а незалежність генпрокурора", – підсумував Лещенко.

Нагадаємо, Європейська комісія вирішила розглядати окремо питання про надання безвізового режиму Грузії та Україні, хоча раніше обговорювалося одночасне проходження процедур.

Надрукувати
мітки:
коментарів