Поділитись:

Рада підтримала звернення до патріарха Варфоломія про автокефалію української церкви

Четвер, 19 квітня 2018, 17:40
Рада підтримала звернення до патріарха Варфоломія про автокефалію української церкви

Верховна Рада України підтримала постанову про підтримку звернення Президента до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання томосу на автокефалію православної церкви в Україні.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За цей проект постанови проголосували 268 народних депутатів. Проти виступили 36 депутатів, зокрема представники "Опозиційного блоку", заявивши, що рішення має ухвалюватися не на політичному рівні, а в рамках міжцерковного діалогу.

Президент Петро Порошенко наголосив, що отримання автокефалії православною церквою в Україні не означатиме, що вона стане державною.

"Хочу запевнити, що томос, на який ми так сподіваємося і для отримання якого докладаємо зусиль, і поява визнаної єдиної помісної церкви аж ніяк не означатиме порушення конституційного принципу свободи совісті. Єдина православна помісна церква не стане державною. Всі віряни мають і матимуть право вільно обирати собі і конкретний храм, і церковну юрисдикцію", – сказав він.

Нагадаємо: Петро Порошенко 17 квітня на екстреній зустрічі із головами парламентських фракцій попросив Верховну Раду підтримати звернення "президента і церковних ієрархів до Вселенському патріарха" щодо надання томосу (указ, декрет "материнської церкви" щодо надання автономії в управлінні (автокефалії) якійсь частині цієї церкви, фактично визнання статусу – ред.) українській православній помісній церкві.

Перед цим 9 квітня президент України у Стамбулі мав зустріч із Вселенським Патріархом Варфоломієм у його офіційній резиденції.

Надрукувати
мітки:
коментарів